Csalódást okozott az ipari termelési adat

| forrás:
mti/TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az ipari termelés áprilisi előzetes adatai az ipar termelési kapacitásainak csúcsra járatását jelzik, így a további növekedést az új beruházások belépése hozhat majd, amely egyben a feszítő munkaerő-hiányra is enyhítést hoz - vélekedtek a piaci elemzők a KSH szerdai adatközlése után.

2018 áprilisában az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 2,9 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2018 áprilisában kettővel több munkanap volt, mint 2017 áprilisában - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, szerdai adataiból.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A termelés az év első négy hónapjában 3,8 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva 0,2 százalékkal nőtt - olvasható a KSH közleményében.

Forrás: KSH

Többet vártak az elemzők

Az ING Bank vezető elemzője úgy ítélte meg, hogy az áprilisi ipari termelés naptárhatástól megtisztított adata jelentősen elmarad a piaci várakozástól, így a keddi kiskereskedelmi adat után egy újabb csalódást keltő adatot közölt a KSH.

A nyers adat csaknem 8 százalékos növekedése impresszív, de ez csupán a kettővel több munkanapnak köszönhető. A nyers és az igazított adat közötti markáns eltérés is arra utal, hogy az ipar kapacitáskihasználtsága csúcsra van járatva - írta kommentárjában Virovácz Péter.

Az idén hónapról hónapra megfigyelhető ugyan némi ingadozás az ipari  növekedési adatokban, a termelés volumene gyakorlatilag január óta stabil, vagyis az iparvállalatok nem tudják már érdemben tovább emelni a kibocsátást. Az új kapacitások talán az év második felében hozhatnak némi változást.

A beszerzésimenedzser-index  és más bizalmi indikátorok is arra utalnak, hogy a jövőben felpöröghet az ipar, de most a kapacitáskorlátok egyértelműen fékezik a teljesítményt. Ezzel egyre inkább távolabb kerül, hogy sikerüljön megismételni  a 2017-es közel 5 százalékos növekedést az ipari termelésben.

Kedvező kilátások

A Takarékbank elemzője szerint is az ipari termelés áprilisi mutatói kissé elmaradnak a várakozásoktól, a kilátások azonban kedvezőek. A következő hónapokban visszatérhet az erőteljesebb növekedés részben új autómodellek  gyártása, új kapacitások üzembe helyezése miatt, részben pedig a tavalyi második félévi gyenge bázis hatására.

Az erőteljes belső kereslet miatt egyre nagyobb szerepet játszik az ipar belföldi értékesítése, amit az építőipari boom is támogat - véli Suppan Gergely.

A Takarékbank prognózisa szerint idén összességében 6,5 százalékosra  gyorsulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 4,8 százalék után, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a GDP növekedés idei gyorsulásához, amit az elemző 4,6 százalékosra vár.  

Suppan Gergely a konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabb növekedését sem zárja ki, bár ezt  a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek a technológiai és gépesítési beruházások.

Konszolidálódott a teljesítmény

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője a KSH iparstatisztikai adatait úgy értékelte, hogy a márciusi látványosabb megtorpanás után az év negyedik hónapjában valamelyest konszolidálódott az ipar teljesítménye, a növekedés azonban a vártnál lassabbnak bizonyult.

A márciusi és az áprilisi adatokból azt a következtetést vonta le, hogy a rövid távú kilátások a korábban gondoltnál valamelyest bizonytalanabbá váltak. A főbb exportpiacokon az utóbbi hónapokban már lassulást mutattak a konjunktúraindexek, és a kereskedelmi háborúval kapcsolatos kockázatok sem segítik ezek javulását.

A korábbi évek kapacitásbővítéseit figyelembe véve ugyanakkor az Erste Bank elemzői nem számítanak az alapvetően pozitív trend megfordulására. Az ipari teljesítmény növekedése 2018-ban is pozitívan járulhat hozzá a GDP növekedéséhez.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem jósolnak szép jövőt az orosz gazdaságnak »