Csalogatják haza a magyar fiatalokat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Praktikus információkkal és karrier-tanácsadással várják a hazatérni vágyó fiatalokat.

A Gyere Haza Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásával egy olyan Karrier Pontot indít útjára, amelynek célja, hogy ingyenesen praktikus információkkal, karrier-tanácsadással és erkölcsi támogatással lássa el azokat a magyar fiatalokat, akik szeretnének hazatérni Magyarországra -  jelentette be Csontos Sandra, az alapítvány szóvivője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Téglásy Kristóf, az Emmi ifjúságügyi főosztályvezetője kiemelte: a kormány támogat minden olyan kezdeményezést, amelynek keretében a fiatalok szeretnének magukért tenni. A kabinet azt szeretné, ha mindenki a szülőföldjén tudna boldogulni, aki pedig elment külföldre tapasztalatot szerezni vagy tanulni, az hazajönne, Magyarországért is dolgozna, itt megtalálva a boldogulását - tette hozzá.

Csontos Sandra elmondta: az alapítvány honlapján keresztül és online eddig is adott tanácsot a hazatérést tervezőknek, az alapítvány budapesti központjában pedig már megkezdte működését a Karrier Pont, ahol bejelentkezés után személyes tanácsadásra is van lehetőség.

Tapasztalt tanácsadók és önkéntesek a magyar munkaerő-piacról adnak információt, segítenek az álláskeresési technikák elsajátításában, munkajogi kérdésekben, tájékoztatnak a lakhatásról, a szociális juttatásokról, valamint az egyéni vállalkozás indításának feltételeiről - emelte ki Csontos Sandra.

Hangsúlyozta: nemcsak az a céljuk, hogy fiatalokat, hanem hogy magyar családokat is segítsenek a hazatérésben, és már három olyan család van, aki a Gyere Haza Alapítványnak köszönhetően tért vissza Magyarországra.

A szóvivő kifejtette, hogy olyan támogatást szeretnének nyújtani a hozzájuk hasonlóan gondolkodó fiataloknak, és olyan információkat szeretnének adni nekik, ami például nekik is hasznos lett volna, amikor külföldön élve a hazatérésen gondolkoztak.

Csontos Sandra jelezte: a Gyere Haza Alapítvány honlapja 2011-ben indult, mostanra mintegy 100 ezren keresték fel az oldalt, a látogatók egyharmada külföldről, elsősorban Angliából, Írországból, Németországból és Ausztriából.

Téglásy Kristóf hangsúlyozta: a kormány minden segítséget megad, hogy megteremtse a fiatalok jól-létét. A Nemzeti Ifjúsági Stratégia 2012-2013-as célkitűzései közül példaként említette a munka és magánélet összeegyeztetésének elősegítését, a pályaorientációs szolgáltatások fejlesztését, a Start programmal a 25 év alattiak foglalkoztatásának előmozdítását. Hangsúlyozta, hogy elő kell segíteni a határon túli magyar fiatalok boldogulását is. Jelezte, hogy a kormány támogatja a munkatapasztalat megszerzését is, valamint a 18 és 35 év közöttiek vállalkozását.

Emlékeztetett arra, hogy szerdán alakult meg az Ifjúsági Szakmai Egyeztető Fórum (ISZEF), és megalakulnak a fórumon belül a különböző munkacsoportok, amelyek munkájába az ifjúsági civil szervezetek is bekapcsolódhatnak.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Négyszázezer felé kacsintgat az álláskeresők száma »