Csapdába sétáltak a rezsiharcosok?

| szerző:

Hamarosan a lakossági gázpiac kétharmadát ellenőrizheti az Első Nemzeti Közműszolgáltató, miután a 750 ezer ügyféllel rendelkező GDF Suez után, a 600 ezres ügyfél létszámú E.ON is bejelentette: kivonul a magyar lakossági gázpiacról. A győzelem kapujában állnak a rezsiharcosok vagy éppen most buknak el? Szavazzon!

Győzelem Hamarosan kisebbségbe szorulnak a profitérdekeket képviselő cégek a lakossági gázpiacon. Könnyen elképzelhető, hogy előbb-utóbb az utolsó nagy magánszolgáltató, a Tigáz is feladja, s onnantól kezdve, végre non-profit szektor lesz a lakossági gázüzletág. Ez a nemzeti elkötelezettségű kormány elvitathatatlan győzelme lenne a multinacionális érdekek felett. A rezsiharc első nagy sikere, ami ellen a brüsszeli eurokraták sem tehetnek semmit. A profitcél kiiktatásával megnyílna az út a további költséglefaragások előtt, s akkor a gázért valóban csak annyit fizetnénk, amennyit feltétlenül szükséges. Arról nem is szólva, hogy a teljes nemzeti piacot, vagy annak legalább a kétharmadát uraló közműszolgáltató jó eséllyel kutathatna fel olcsóbb földgázforrásokat is a piacon.

Bukás A nemzeti közműszolgáltató jelenleg a 800 ezer fogyasztót kiszolgáló Főgáz intézményi bázisán működik. A GDF Suez és az E.ON ügyfeleinek „felszippantása” még éveket vehet igénybe, bár a kormány a postahivatalokat is csatasorba állította. Már most is a vállalati üzletág nyereségével kompenzálják a lakossági üzletág veszteségeit. Ez a stratégia aligha lesz eredményes, ha két és félszeresére nő az ügyfélszám, sőt, ha a Tigáz is bedobná a törölközőt, akkor négyszeresére. Az sem életszerű, hogy egy nemzeti cég olcsóbban jusson gázhoz, mint egy multi. A brüsszeli eurokratáknak nincs sok eszköze, de a tiltott állami támogatást sikerrel blokkolják. Ami azt jelenti, hogy a veszteséges nemzeti közműcégnek két lehetősége lesz: az áremelés és/vagy a privatizáció. Mindkét megoldás a rezsiháború elvesztését jelentené.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Új funkciót kapott az E.ON alkalmazás »