Csendben megindult a magyar infláció

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

2017. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak a tavaly ilyenkorinál. Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek drágultak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Így változott egy év alatt

12 hónap alatt, 2016. júliushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 3,3 százalékkal emelkedett, ezen belül a sertéshúsé 12,7, a sajté 10,8, a cukoré 8,9, a párizsi, kolbászé 8,3, a kávéé 7,1, a kenyéré 5,4 százalékkal. A baromfihús ára 14,9 százalékkal csökkent.

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, átlagosan 5,2 százalékkal. A szolgáltatásokért átlagosan 1,8, az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 1,0, a háztartási energiáért 0,7, a ruházkodási cikkekért 0,1 százalékkal kellett többet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek 0,3 százalékkal kevesebbe kerültek - írja a KSH.

Alig változtak rövid távon

1 hónap alatt, 2017. júniushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagukat tekintve nem változtak. Az élelmiszerek ára 0,2 százalékkal mérséklődött, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,0 százalékos árcsökkenésének következményeként (ez utóbbi csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,5 százalékkal nőtt). A kávé 2,5, a párizsi, kolbász 1,9, a sertéshús és a baromfihús 1,3, a sajt, a száraztészta és a margarin egyaránt 1,1 százalékkal drágult.

A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 0,9 százalékkal a szolgáltatások ára emelkedett, ezen belül a nyári főszezonból adódóan az üdülési szolgáltatásoké 5,9 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 0,7 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia ára nem változott.

A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 2,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. Az egyéb cikkek ára 0,8, ezen belül a járműüzemanyagoké 1,5 százalékkal csökkent.

2017. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal nőttek.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Félmilliárd euróval zuhant a külkereskedelem többlete »