Csökkenhet a jövő évi globális olajkereslet

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az OPEC ismét visszafogta a jövő évi globális olajkeresletre vonatkozó előrejelzését, miközben úgy véli, hogy a világ gazdasági kilátásait jelentősen rontják az egyre nagyobb számban jelentkező kockázatok.

Szerdán ismertetett havi rendszeres jelentésében a kőolaj-exportáló országok szervezete jelezte, hogy 2019-ben napi 1,41 millió hordós növekedéssel, napi 100,23 millió hordóra várja a globális kereslet, ami napi 20 ezer hordóval alacsonyabb az egy hónappal korábban várthoz képest. A szervezet a múlt hónapban is napi 20 ezer hordóval fogta vissza a jövő évi globális keresletre vonatkozó várakozását.

Az OPEC ugyancsak szerdán közölte, hogy a szervezet napi 32,56 millió hordó kőolajat termelt augusztusban, napi 278 ezer hordóval többet a júliusinál. A növelést az tette lehetővé, hogy júniusban az OPEC a kartellen kívüli szövetségeseivel nagyjából napi egymillió hordós emelésről állapodott meg júliustól az olajár túlzott emelkedésének az elkerülése céljából. Röviddel 17 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 86 cent (1,09 százalék) emelkedéssel, 79,92 dolláron állt.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az oroszok pár napon belül döntenek az OPEC+ javaslatról »