-->

Csökkent a Diákhitel1 kamata

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A szabad felhasználású Diákhitel1 (Dk1) kamata 2013 január-június között 0,25 százalékkal 7,75 százalékra csökken, az állami kamattámogatás mellett folyósított Diákhitel2 (Dk2) kamata továbbra is két százalék - mondta Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója a cég keddi budapesti tájékoztatóján.

Az elmúlt 12 év legalacsonyabb kamata a következetes finanszírozási politikának és a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhető - közölte a vezérigazgató. A 7,75 százalékos kamat összetevői: a kibocsátott kötvények kamata 5,59 százalék, a kockázati prémium 1,43 százalék, a működési prémium 0,73 százalék.

Bugár Csaba elmondta azt is: a Diákhitel2 esetében - ami kizárólag képzési célokra vehető fel - a teljes kamat 9 százalék, azaz az állami kamattámogatás mértéke 7 százalék. A bevezetés óta, 2012 második felében 5 ezer hallgató igényelte, az állami kamattámogatás összege 15 millió forint volt. A vezérigazgató jelezte, felkészültek arra, hogy a jövőben a potenciális 45 ezer ügyfél 30 százaléka felveszi a Diákhitel2-t, jelenleg az arány 15 százalékos.

Az új konstrukció, a Diákhitel2 egyszeri bevezetési költsége 488 millió forint, amíg a társaság ezt a működési prémiumából nem tudja ledolgozni, ami megközelítőleg öt év, addig ennek a bevezetési költségnek a terheivel is számolni kell, ezért 9 százalék a Diákhitel2 kamata - magyarázta Bugár Csaba. Hozzátette, hogy a 3 éves törlesztési haladék (moratórium) alatt is folyósítja a kamattámogatást a költségvetés.

A tájékoztatón elhangzott: az elmúlt 11 év alatt több mint 300 ezer hallgató vett fel diákhitelt, ebből 80 ezren már vissza is fizették. A nem fizető hitelek aránya az összállományon belül csupán 3 százalék.

A Diákhitel Központ hitelportfoliójának állománya mintegy 240 milliárd forint, ebből az Európai Beruházási Banktól felvett hitel 84 milliárd, a Magyar Fejlesztési Banktól felvett forrás összege 70 milliárd, a kibocsátott kötvények állománya 87 milliárd forint.

Legutóbb 4 milliárd forint összegű kötvényt bocsátott ki a Diákhitel Központ, 6,5 százalékos hozam mellett, ez 0,75 százalékponttal magasabb az Államadósság Kezelő Központ által kibocsátott papírnál.

 

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Diákhitel: meghosszabbították az igénylési határidőt »