USA: nyolchavi mélyponton az infláció

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A szerény növekedést valószínűsítő elemzői várakozásokkal ellentétben csökkent az amerikai kiskereskedelmi forgalom júniusban.

Visszaesés

Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken azt közölte, hogy szezonálisan kiigazítva júniusban 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom a májusi 0,1 százalékos zsugorodás után havi összevetésben.

Elemzők 0,1 százalékos júniusi kiskereskedelmi forgalomnövekedést valószínűsítettek. A visszaesés oka egyebek között a járművek, elektronikai cikkek, sportszerek eladásának csökkenése, valamint a benzinkutak forgalmának visszaesése.

Tavaly júniushoz képest a kiskereskedelmi forgalom 2,8 százalékkal nőtt. A járműeladások nélküli júniusi forgalom 0,2 százalékkal csökkent a májusi 0,3 százalékos visszaesés után. Az előzetes szakértői várakozásokban ezzel szemben 0,2 százalékos járműeladások nélküli júniusi forgalomnövekedés szerepelt. Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás adja a gazdasági teljesítmény kétharmadát.

Nyolchavi mélypont

Júniusban nyolchavi mélypontra csökkent az infláció az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics (BLS) pénteken közzétett kimutatása szerint.

Júniusban 1,6 százalékra csökkent a fogyasztói árak éves emelkedési üteme az Egyesült Államokban. Májusban 1,9 százalék volt az infláció. Elemzők a fogyasztói árak 1,7 százalékos emelkedését várták az év hatodik hónapjára. A júniusi adat a legalacsonyabb inflációt jelenti 2016 októbere óta, amikor szintén 1,6 százalék volt a mutató. A júniusi infláció megegyezik az 1,6 százalékos 10 éves átlaggal.

Havi szinten stagnáltak a fogyasztói árak az Egyesült Államokban júniusban az előző havi 0,1 százalékos csökkenés után. Elemzők előzetesen 0,1 százalékos havi szintű áremelkedést vártak.

A maginfláció az elemzői várakozásoknak megfelelően kétéves mélyponton, 1,7 százalékon stagnált júniusban is. A maginfláció havi szinten 0,1 százalékot ért el a májusi szintén 0,1 százalékos érték után.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kissé csökkent az aukciós átlaghozam »