Csökkent az ipari termelés

| forrás:
mtieco
| olvasási idő: kb. 1 perc

Szeptemberben 3,8 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index 0,6 százalékos növekedést jelez. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelés szeptemberben 0,7 százalékkal emelkedett - jelentette előzetes adatok alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első háromnegyedében 0,8 százalékkal alacsonyabb volt az ipari kibocsátás, mint az előző év azonos időszakában.

Havi összevetésben az augusztusi 2,8 százalékos növekedéshez képest jelentős lassulást jelez a 0,7 százalékos szeptemberi adat, azt követően, hogy júniusban és júliusban rendre 2,3 és 0,9 százalékos csökkenést mutatott az index.

Éves összehasonlításban a szeptemberi visszaesés 2009. novembere óta legmélyebb hanyatlás azt követően, hogy augusztusban 0,8 százalékkal maradt el az ipari termelés az egy évvel korábbitól. A tavalyi bázisadat nem magyarázza az ipari kibocsátás gyengülésének jelentős szeptemberi megugrását, hiszen egy évvel korábban az augusztusi 5,2-ről 3,2 százalékra mérséklődött a növekedés üteme.

Az idei első kilenc hónapban negyedszer mutatott csökkenést az éves összevetésű index: márciusban 1,5, áprilisban 2,9 százalékkal gyengült az ipar teljesítménye.

A szeptemberi adat az ipari kibocsátás évkezdettől mért visszaesését is felgyorsította, a kilenc havi 0,8 százalékos csökkenés előtt az első nyolc havi adat még 0,4 százalékos hanyatlást mutatott, ami megegyezett az első félév teljesítményével.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Egyre kevesebb a munkanélküli Németországban »