-->

Csökkent az olasz ipari termelés

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Novemberben ismét csökkent, ráadásul a vártnál nagyobb mértékben, Olaszország ipari termelése havi összehasonlításban.

Az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) szerdán közzétett jelentése szerint az ipari termelés szezonális kiigazítással számolva 1,4 százalékkal esett vissza novemberben az előző hónaphoz képest. A Reuters által megkérdezett elemzők 0,4 százalékos csökkenésre számítottak az októberben mért 1,4 százalékos emelkedés után. A naptárhatással kiigazított adatok szerint éves összehasonlításban 4,2 százalékkal csökkent Olaszország ipari termelése. Novemberben már a 21. egymást követő hónapban jegyeztek fel csökkenést.

Elemzők gyengébb adatot, 4,3 százalékos visszaesést vártak az októberi 1,9 százalékos mínusz után. A novemberrel zárult három hónapban 2,1 százalékkal haladta meg az ipari termelés volumene az előző három havit. Olaszországban az ipari termelés általában szoros összefüggést mutat a hazai össztermék alakulásával (GDP). Az idei harmadik negyedévben a vártnál erősebben, 15,9 százalékkal nőtt Olaszország bruttó hazai terméke az előző negyedévhez képest, miután a koronavírus-járvány következményeként az első negyedévben 5,4 százalékkal, a második negyedévben pedig 12,8 százalékkal csökkent a GDP.

Elemzők csökkenést várnak a negyedik negyedévre a járvány második hulláma miatt elrendelt, a gazdasági fellendülést megakasztó szigorú korlátozások miatt. Olaszország a koronavírus-járvány által leginkább sújtott országok közé tartozik. Eddig több mint 2,3 millió ember fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal, és a Covid-19 betegséghez köthető elhalálozások száma a 80 ezerhez közelít. A kormány rendkívül szigorú intézkedéseket vezetett be a járvány újabb hullámának megfékezésére.

A kormány az idei évre 9,0 százalékos GDP-csökkenésre számít, 2021-re viszont 6,0 százalékos növekedést vár. Olaszország ipari termelése nagyjából negyedével csökkent a 2008 és 2013 közötti duplaaljú recesszió idején, és a veszteségnek csak kis részét dolgozta le az azóta eltelt évekre jellemző szerény gazdasági növekedés közepette.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Hat hónapja a növekedés útján az építőipar »