Nem változtat a kormány a céljain

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A kormány által indított, jól működő foglalkoztatási programok érzékelhetően javították a magyar foglalkoztatási helyzetet; ezeknek is köszönhető, hogy ismét rekordot döntött a foglalkoztatottak száma - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt munkaerő-piaci adatait kommentálva.

Sikeres programok

Az államtitkár a sikeres foglalkoztatási programokra példaként említette az Első Munkahely Garancia Programot, a lakhatási támogatást és a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) munkahelyteremtését támogató pályázatot.

Czomba Sándor a KSH adatai közül kiemelte: újabb rekordot ért el a foglalkoztatottak száma, mivel 2013 novembere és 2014 januárja között 4 millió 30 ezer embernek volt munkája. Ez 175 ezerrel több, mint egy évvel korábban, 280 ezerrel több, mint 4 éve az azonos időszakban. A munkanélküliségi ráta 5 év után először 9 százalék alá 8,9 százalékra csökkent.

Tovább folytatódik a munkanélküliség csökkenése idén az Erste és a Takarékbank elemzői szerint, akik így éves átlagban egyaránt 10 százalék alatti rátát valószínűsítenek.

Nem mentek többen külföldre

Az államtitkár kifejtette: a közfoglalkoztatottak száma egy év alatt mintegy 90 ezerrel, négy év alatt pedig mintegy 110 ezerrel emelkedett. A külföldön dolgozók száma gyakorlatilag stagnált az elmúlt egy évben, négy év alatt pedig mintegy 50 ezerrel emelkedett. "Ha a 280 ezres növekményről letisztítjuk a közmunkát és a külföldön dolgozókat, akkor továbbra is állítom, hogy a versenyszféra az elmúlt 4 évben több mint 130 ezres növekményt produkált" - hangsúlyozta Czomba Sándor.

Ezt alátámasztja, hogy csak egy év alatt is 60 ezerrel nőtt a feldolgozóiparban, 15 ezerrel a műszaki ágazatban,és ugyanennyivel a kereskedelemben, valamint 10 ezerrel az építőiparban foglalkoztatottak száma - fűzte hozzá.

A fiatalok körében is javult a foglalkoztatási helyzet, a 15-24 éves korosztályból 240 ezren voltak foglalkoztatottak, 13 ezerrel többen, mint egy éve.

Megtartani a jó számokat!

A kormány célja a következő években az, hogy tartósan 4 millió felett maradjon a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliséget pedig - az úgynevezett súrlódásos munkanélküliség szintjére - 300 ezer alá szeretné csökkenteni a kormány - ismertette az államtitkár.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

USA: közel sem számoltak ennyi munkanélkülivel »