Javulnak a hazai munkakeresők esélyei

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

A magyar munkaadók 2017. negyedik negyedévében optimista felvételi szándékot jelentenek. A felmérésben részt vevő 750 munkaadó 21 százaléka növekedésére számít, csupán 5 százalékuk tervez elbocsátást, míg 72 százalék semmiféle változtatásra nem készül a negyedik negyedévben - derül ki a ManpowerGroup Hungary közleményéből.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci mutató értéke 18 százalákos pluszban áll, amely még mindig a legerősebb az EMEA régióban. A felvételi szándék csak 2 százalékponttal gyengébb az előző negyedévhez képest, de 6 százalékponttal nőtt a 2016-os harmadik negyedéves eredményekhez viszonyítva.

Segítenek az új gyárak

"A Nyugat- és Észak- keleti régiókban jelentett erős felvételi szándékot a meglévők mellett az újonnan nyitott gyárak, például autóalkatrészeket, elektronikai eszközöket vagy építőanyagokat gyártó cégek határozzák meg" - mondta Vég Ottó, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője.

"Az automatizálás kulcsfontosságú a gyártó szervezetek számára, melyek még mindig nehézségekkel küzdenek a megfelelő informatikai és mérnöki tehetségek megtalálásában. A növekvő bérek - amire az év hátralévő részében továbbra is számítunk - a munkára jelentkezők számának növekedéséhez vezethetnek, bár teljes megoldást nem jelentenek" - hangsúlyozta.

"Bár a regisztrált munkanélküliek száma az elmúlt évhez képest 5,9 százalékkal csökkent, a Manpower Munkaerő-piaci mutató továbbra is erős Magyarországon" - tette hozzá.

Ágazati összehasonlítás

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban dolgozói létszámbővítést terveznek a következő három hónapban. A legerősebb felvételi szándékot a gyártás szektor munkáltatói jelentették 31 százalékos munkaerő-piaci mutató értékkel.

Az építőipari szektor munkáltatói is jelentõs, 27 százalékos gyarapodást jósolnak, és a pénzügyi és üzleti szolgáltatások munkaadói is egészséges felvételi szándékot jelentettek 22 százalékos kilátásokkal.

A folyamatosan növekvő felvételi szándék a Szállítmányozás-raktározás és kommunikáció szektorokban is kimutatható, 20 százalékos mutatóval, valamint a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi szektorban, ahol 17 százalékos felvételi szándékot jelentettek.

Mindeközben másik két ágazatban, a villamosenergia-, gáz- és vízellátás, illetve a lakossági szolgáltatások szektorokban egy mérsékeltebb, 9 százalékos kilátással tekintenek a munkáltatók a következő három hónapra.

"A versenyszféra szereplőinek felvételi szándéka folyamatosan növekszik. A gyártás és az építőipar továbbra is Magyarország vezető szektorai, bár a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén jelentős kereslet mutatkozik" - mondja a szakértő.

"Ez utalhat a speciális nyelveket beszélő munkavállalók hiányára főleg az SSC Szolgáltató Központokban, ami az IT és a mérnöki jelöltek felkutatása mellett az egyik legnagyobb kihívás a hazai munkaerőpiacon" - magyarázza.

"A Nyugat-Dunántúlon és az Észak-Alföldön az Építőipari és Gyártási ágazatban folyamatos fejlesztések vannak. Az új gyárakban a 18 milliárd forintot meghaladó beruházások több mint 300 munkahelyet teremtenek mindkét régióban."

Kilencből négy

Az előző negyedévhez viszonyítva a felvételi hajlandóság a kilencből négy iparágban erősödött. A legnagyobb mértékben a nagy- és kiskereskedelem három, a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat két százalékponttal növekedett.

A munkáltatók azonban három ágazatban gyengébb kilátásokat jeleznek. A legjelentősebb 8 százalékpontos csökkenést a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció szektorban jelentették, míg a kilátások 7, illetve 5 százalékponttal gyengébbek az építőiparban és a vendéglátás területén.

A 2016. év végéhez képest a kilencből hét iparágban javultak a kilátások, leginkább az építőiparban 17 százalékponttal. A pénzügy és üzleti szolgáltatások szektorban a munkaadók 11 százalékpontos emelkedést jósolnak, míg a kilátások 8 százalékponttal erősebbek a mezőgazdaság, vad-, erdő- és halgazdálkodás ágazatában és a gyártás szektorban.

A felvételi szándék 6 százalékponttal javult az elektromos áram, gáz- és vízellátás szektorban, illetve 5 százalékpontos növekedést mutat mind a Közszférában, mind a Köz-, szociális és lakossági, valamint a kis- és nagykereskedelmi szektorokban. Azonban gyengébb kilátásról számoltak be két szektorban, köztük a vendéglátásban, ahol 3 százalékpontos visszaesést jelentettek.

Regionális összehasonlítás

Az október-decemberi időszakban mind a nyolc régióban munkaerő-növekedést terveznek. Az Észak-alföldi munkaadók jelentették a legerősebb felvételi szándékot 24 százalékos munkaerő-piaci mutató értékkel, míg a Közép-Dunántúlon és Nyugat-Dunántúlon 22 százalék és 21 százalékos emelkedést mutatnak.

A budapesti munkaadók is pozitív kilátásokról számolnak be 20 százalékos kilátásokkal, míg Közép-Magyarországon 18, a Dél-dunántúli régióban pedig 17 százalékos mutatóval jelentenek folyamatos munkaerő-növekedést. A legkisebb mértékű regionális növekedési értéket Dél-Alföldön jelentettek 11 százalékkal.

A 2017. harmadik negyedévéhez képest a nyolc régióból négyben emelkedett a munkaerő- piaci mutató.. A Közép-Dunántúl munkáltatói jelentették a legjelentősebb, 5 százalékpontos növekedést, míg a kilátások 3 százalékponttal magasabbak az Észak-Alföldön és Nyugat- Dunántúlon is. Négy régióban számoltak be a munkáltatók gyengébb felvételi szándékról, leginkább Közép-Magyarországon és Dél-Alföldön, ahol 9, illetve 7 százalékpontos csökkenést jelentettek.

"A magyar befektetési feltételek kedvezőek a külföldi gyártók számára. Az Északi-Alföldön az egri és miskolci beruházások növekedése figyelemre méltó. A repülőgép-alkatrészek, az autóalkatrészek és az elektronikai gyártók beruházásai látható javulást eredményeznek a térség munkaerő piaci előrejelzésében, ami most 24 százalékot mutat, szemben a 2016 hasonló időszakában mért 0 százalékponttal” - hangsúlyozta a szakértő.

2016 utolsó negyedévéhez képest a nyolcból hat régió munkáltatói jelentettek magasabb felvételi szándékot. Az Észak-alföldi 24 százalékpontos növekedés mellett a kilátások 11 százalékponttal erősebbek Budapesten és Közép-Dunántúlon is. Másutt, Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon 4 és 3 százalékpontos enyhe növekedést jelentenek. Eközben a felvételi szándék 2 százalékponttal csökkentek a Dél-Dunántúlon.

Minden kategóriában pozitív kilátások

Növekedésre lehet számítani mind a négy szervezeti méret kategóriában az elkövetkező negyedévben. A közepes méretű munkaadók foglalkoztatási szándékának előrejelzése 31 százalék. A kimutatások alapján a nagy- és kisvállalatok körében 29 százalék illetve 16 százaléka, míg a mikrovállalatok 9 százaléka tervez felvételt.

Az előző negyedévhez képest a kisvállalkozók es a középvállalatok 2 es 6 százalékpontos növekedést mutatnak, míg a mikrovállalkozások 6, a nagyvállaltok munkáltatói pedig 1 százalékpontos csökkenést jelentettek.

Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest a legnagyobb növekedést a középvállalatok esetében figyelhetjük meg 19 százalékpontos Munkaerő-piaci Mutatóval. A kis- es nagyvállalatok 8 es 10 százalékpontos javulást mutattak, míg a mikrovállalatok munkaerő felvételi szándéka nem változott tavalyhoz képest.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kevés van belőlük, és egymástól lopkodják »