Dömpingvám kínai napelemekre

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Európai Bizottság kedden dömpingellenes vámot vetetett ki a kínai napelemekre. A büntetővám a nyár végéig fokozatosan 47,6 százalékra emelkedik.

A már korábban kilátásba helyezett EU-intézkedésre válaszul Kína már büntetővámot vetett ki a napkollektorok gyártásához szükséges, Európából származó alkatrészek importjára.

Karel de Gucht, kereskedelemért felelős európai biztos azt mondta kedden, hogy az európai napelemgyártók védelmében született a döntés. Az illetékes szerint az EU napelempiacának 80 százalékát már a kínai gyártók uralják. A kereskedelmi biztos azt mondta, hogy "most kölcsönösen elfogadható megállapodást kell kötni Kínával, amely egészen egyszerűen túl sok napelemet gyárt, másfélszer többet, mint amennyire szüksége van a világnak".

Karel de Gucht bejelentette, hogy a büntetővámot fokozatosan vezetik be, július 6. és augusztus 6. között 11,8 százalékos átmeneti vámot rónak ki, majd ezután vezetik be a 47,6 százalékos vámot. Az illetékes rámutatott arra, hogy ha az év végéig nem sikerül megállapodni Pekinggel, akkor az Európai Bizottság állandósítja a napelemekre vonatkozó dömpingellenes vámot. Kína 2011-ben 21 milliárd euró értékben adott el napelemeket az Európai Unióban, e jelentős mennyiséggel gyakorlatilag letarolta az ágazat európai cégeit, 20 ezer munkahely szűnt meg a szektorban.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tovább mélyül a kínai-amerikai konfliktus »