-->

Drágább lett a cukor

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nőttek a világon az átlagos élelmiszerárak februárban az előző hónaphoz képest, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint.

A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index februárban 208,1 pont lett a januári 202,9 pont után. Egy évvel korábban, 2013 februárjában a mutató 210 pont volt. Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői.

Az idén februárban elsősorban a cukor és az olajos magvak ára emelkedett, az előbbié 6,2 százalékkal, az utóbbié 4,9 százalékkal januárhoz viszonyítva.

Tavaly összességében 1,6 százalékkal mérséklődtek az élelmiszerárak, ezen belül csökkent az olajos magvak, a cukor, és a szemes termények ára, nőtt viszont a tejtermékeké és a húsféléké.

A FAO csütörtökön a szemes termények idei globális termésmennyiségére vonatkozó előrejelzését rekordszintre, 2,515 milliárd tonnára változtatta, ami 13 millió tonnával múlja felül a korábbi becslést. A FAO először adott ki előrejelzést az idei búzatermésre. A nemzetközi szervezet azzal számol, hogy a tavalyi rekordmennyiséghez képest a betakarított mennyiség az idén 1,7 százalékkal, 704 millió tonnára csökken, ami azonban így is minden idők második legnagyobb termése lehet.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Emelkedtek az élelmiszerárak júliusban »