Drasztikus lépések a londoni tűz után

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Több száz lakásból kiköltöztették szombaton a lakókat az észak-londoni Camden kerületben, miután kiderült, hogy lakóépületeiket ugyanolyan külső burkolóelemekkel látták el, amilyenek a múlt héten teljesen kiégett londoni toronyházon is voltak.

Nem mindenki költözött el

A kerületi tanács sürgősséggel elrendelt kiürítési utasítása 733 lakást és csaknem négyezer lakót érint a kerület öt toronyházában. A tanács környékbeli szállodákba, illetve tanácsi ingatlanokban kialakított közösségi szállásokra telepítette az érintettek egy részét, mások rokonokhoz, ismerősökhöz költöztek. A veszélyesnek nyilvánított lakóépületekből 83 család nem volt hajlandó kiköltözni.

Az érintett toronyházakat, amelyek egymástól nem messze vannak egy lakóparkban, ugyanaz a cég újította fel, amely a Kensington and Chelsea kerületben múlt szerdán kiégett 24 emeletes, 127 lakásos toronyház tavaly befejeződött renoválását is elvégezte. 

Veszélyes a Grenfell Tower

A Grenfell Tower nevű épületet elpusztító tűzvészben a rendőrség jelenlegi becslései szerint 79-en vesztették életüket. A szombati tömeges kiürítés közvetlen előzményeként a Scotland Yard pénteken bejelentette, hogy a Grenfell Tower tűzbiztonsági vizsgálatnak alávetett külső burkolóelemei nem feleltek meg a rendőrségi teszten, a tűzvész óta elvégzett próbákon a burkolóelemek szigetelőanyaga rövid idő alatt lángra kapott.

A toronyházat a tavaly befejeződött renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el. A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek azzal vádolják a kivitelezőt - a Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő cégét -, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni.

Az égő toronyházról készült felvételeken látszik, hogy az alsó szinteken kitört tűz rendkívül gyorsan terjedt felfelé az épület külső falfelületein. Camden kerület tanácsa szombaton közölte, hogy a kiürített öt toronyépület külső burkolóelemeit kicserélik. A munka várhatóan 4-6 hétig tart.

Folyamatosak a vizsgálatok

A brit kormány szombaton bejelentette, hogy a tűzvész óta folyamatosan zajló vizsgálat során eddig 27 olyan toronyházat találtak, amelyek külső borítása szintén nem felel meg a tűzbiztonsági követelményeknek.

A vizsgálati eredményeket megküldik az illetékes helyi tanácsoknak, amelyek döntenek a további teendőkről. A Scotland Yard vizsgálja, hogy a Grenfell Towerben kitört tűzvész ügyében lehetséges-e vádemelés gondatlanságból elkövetett emberölés címén.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Vegyes zárás az Európában »