Dudley: nem szabad elsietni a kamatemelést

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Még nem jött el az ideje annak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) emelni kezdje rövid távú kamatlábait - jelentette ki William Dudley, a New York-i Fed elnöke csütörtökön Abu Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek központi bankjának rendezvényén.

Előadásában hangsúlyozta: bár az amerikai gazdasági helyzet jelentősen javult, továbbra is túl magas a munkanélküliség, az infláció pedig túl alacsony, ami azt jelenti, hogy "még mindig korai" kamatot emelni. A gazdaság jelenlegi és várható állapota türelem mellett szól a kamatemelést és a monetáris politika normalizálását illetően - mondta a jegybankár, hozzátéve, hogy ha minden jól megy, "valamikor jövőre" kezdik el az alapkamat-emelést.

Dudley, aki a Fed kamatalakító nyíltpiaci bizottságának nagy befolyással rendelkező alelnöke, Janet Yellen Fed-elnök szoros szövetségese. Következetes támogatója volt annak, hogy agresszívan használják a jegybanki politikát a gazdasági növekedés ösztönzésére és a magas munkanélküliség visszaszorítására.

Előadásában megismételte, hogy a monetáris politikának nagyon alkalmazkodónak kell lenni a gazdasági fellendülést segítendő. Az idő előtti kamatemelés káros lenne a növekedésre, sokkal nagyobb kockázatokkal járna, mintha túl későn lépne a Fed - mondta Dudley, aki emlékeztetett arra is, hogy a Federal Reserve politikájának megváltoztatása erősen megmozgatja piacokat, különösen a feltörekvő gazdaságok esetében.

Kérdésre válaszolva ésszerűnek nevezte azokat a piaci várakozásokat, hogy valamikor a jövő év közepén kezdi el a kamatemelést a Fed. Ugyanakkor megerősítette, hogy nem tud pontos időpontot mondani, minden az amerikai gazdaság alakulásától és a pénzpiacok reagálásától függ.

Dudley szavaira a dollár gyengült az euróval szemben a bankközi devizapiacon. A jen árfolyama is gyengült gyakorlatilag minden devizával szemben, miután eldöntöttnek látszik, hogy Abe Sindzó japán miniszterelnök lemondott az általános forgalmi adó jövő évi emeléséről és előre hozott parlamenti választásokat ír ki.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Minden idők legrosszabb negyedévére számíthatunk »