EB: egyre jobb állapotban Európa gazdasága

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A gazdasági, költségvetési és szociálpolitikai irányítás 2018-as európai szemeszterének kezdetén élénk a gazdasági tevékenység, tetőznek a foglalkoztatási mutatók, az egyre csökkenő munkanélküliség pedig már csaknem visszaállt a válság előtti szintre az euróövezetben és az Európai Unió egészében egyaránt - közölte az Európai Bizottság a 2017-es európai szemeszter szerdán közzétett őszi jelentésében.

Az Európai Bizottság éves növekedési jelentésében hangsúlyozta, a gazdaság bővülése számottevően gyorsul, és az euróövezeti gazdaság jó úton halad afelé, hogy növekedése idén kiemelkedő legyen.

Általános javulás

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa a jelentés ismertetésekor elmondta, a mostani kedvező időszakot kihasználva még inkább meg kell erősíteni a gazdasági és monetáris uniót, a gazdaságot pedig ellenállóbbá kell tenni.

A kiváló teljesítmény mozgatórugói közé tartozik a töretlen magánfogyasztás, a világszerte megfigyelhető stabil növekedés és a munkanélküliségi ráták visszaesése. A munkanélküliségi mutató 2017. szeptemberében 7,5 százalékra - az euróövezetben 8,9 százalékra - mérséklődött, ami a 2008 óta mért legalacsonyabb szint.

A gazdaság valamennyi tagállamban bővül, és a tagállami munkaerőpiacokon is javulás mutatkozik, ugyanakkor a bérek általában lassan emelkednek - közölte. A beruházási kedv szintén élénkül, ahogy ismét kedvezőbbek a finanszírozási feltételek, és a bizonytalanság enyhülése nyomán jóval optimistább a gazdasági hangulat.

Probléma a magas adósság

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa elmondta, az euróövezeti gazdaság idén az elmúlt tíz évben tapasztalt leggyorsabb ütemben bővült, és az átlagos GDP-arányos euróövezeti költségvetési hiány a 2010-es 6 százalékról jövőre várhatóan 1 százalék alá süllyed. Több tagállamban ugyanakkor még mindig magas az államadósság, ami visszaveti a jövőbe való beruházásra vonatkozó képességet - mondta.

Ezeknek az országoknak a most kínálkozó lehetőséget megragadva meg kell erősíteniük államháztartásukat, a tágabb költségvetési mozgástérrel rendelkező tagállamoknak pedig támogatniuk kell a beruházásokat - húzta alá.

Mivel az egyes tagállamok a gazdasági ciklus különböző szakaszaiban vannak, a kiadott iránymutatás hangsúlyozza a gazdaság bővülésének támogatása és az államháztartás fenntarthatóságának biztosítása közötti helyes egyensúly megteremtésének szükségességét, különösen a magas adósságszintek mérséklésén keresztül.

Moscovici elmondta, a magas adósságszintek csökkentését és a költségvetési tartalékok újraépítését a továbbiakban is kiemelt feladatként kell kezelni. Az adóügyi kiskapuk bezárása, az államháztartás összetételének minőségi javítása, valamint a célzottabb kiadási politika egyaránt hozzájárulhat az ez irányú erőfeszítések sikeréhez.

Megelőzés a cél

Az uniós biztos elmondta azt is, hogy az európai szemeszter részét képező riasztási mechanizmus keretében jövő évre szóló jelentés készült, amelynek célja, hogy megelőzze, illetve kezelje a tagállami gazdaságok zavartalan működését hátráltató egyensúlytalanságokat mind az euróövezetben, mind az unió egészében.

A jelentésben foglalt elemzések alapján a bizottság 12 ország (Bulgária, Ciprus, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Szlovénia) esetében indítványozta részletes vizsgálat elvégzését 2018-ban.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Sikerült csökkenteni a munkanélküliségi rátát »