EB: lendületet kapott az európai gazdaság

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az öt évig tartó mérsékelt fellendülést követően az európai gazdaság növekedése felgyorsult, több az új munkahely, növekszik a beruházási kedv és erősödik az államháztartás - közölte Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa csütörtökön Brüsszelben, amikor a bizottság őszi gazdasági előrejelzését ismertette.

Sokat javulhat a növekedés

Moscovici elmondta, az előrejelzés szerint az európai gazdaság a vártnál jobban teljesít az idén, a magánfogyasztás, a világszerte erősödő növekedés és a csökkenő munkanélküliség kedvező hatásainak köszönhetően. Hozzátette, a beruházási kedv szintén élénkült a kedvező finanszírozási feltételeknek köszönhetően, és jóval optimistább a gazdasági hangulat.

A gazdaság valamennyi uniós tagállamban bővül, és a tagállami munkaerőpiacokon is javulás mutatkozik. A bérek növekedési üteme ugyanakkor visszafogott és kihívást jelent a magas adósságszint is - mondta.

A biztos kiemelte, az Európai Bizottság őszi előrejelzése szerint folytatódni fog a növekedés az euróövezetben és az Európai Unió (EU) egészében is. 2018-ban várhatóan 2,1 százalékos lehet a növekedés a tavaszi előrejelzésben jelzett 1,9 százalék helyett. 2019-ben pedig 1,9 százalékos növekedést várnak. Az euróövezet gazdaságának növekedési üteme idén várhatóan magasabb lesz, mint az elmúlt évtizedben bármikor.

A reál GDP az előrejelzések szerint 2,2 százalékkal, azaz a tavaszi előrejelzésnél (1,7 százalék) jóval nagyobb mértékben nő. Az uniós gazdaság egészének erőteljes, 2,3 százalékra becsült idei növekedése szintén felülmúlja a tavaszi 1,9 százalékos várakozásokat.

Mi lesz a munkaerővel?

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa kijelentette, az uniós gazdaság növekedése és a munkahelyteremtés üteme stabil, a beruházási kedv élénkül, valamint fokozatosan csökken a költségvetési hiány és az államadósság.

Számottevő eltérések vannak azonban a tagállamok között, melyek közül némelyikben továbbra is stagnálás tapasztalható a munkaerőpiacon. A jelentés szerint az elkövetkező két év során a munkanélküliség várhatóan tovább csökken.

Az EU egészében a munkanélküliségi ráta az idén 7,8 százalék lesz, majd 2018-ban 7,3 százalékra, 2019-ben pedig 7,0 százalékra csökken. Az euróövezetben az idei 9,1 százalékos munkanélküliség 2009 óta a legalacsonyabb lesz, és rekordot dönt a foglalkoztatottak száma is.

A munkahelyteremtés várhatóan mérsékelt ütemű lesz, mivel egyes országokban az ideiglenes pénzügyi ösztönzők hatása gyengül, más országokban pedig szakemberhiányra lehet számítani.

Javuló adósságráta

Az euróövezetben az államháztartás várható javulása a tavaszi előrejelzésekhez képest nagyobb mértékű, főként a növekedés erősödésének köszönhetően. Az államháztartási egyenleg várhatóan szinte mindegyik tagállamban javulni fog.

Változatlan szakpolitikai irányvonalat feltételezve a GDP-arányos költségvetési hiány az euróövezetben 2019-ben 0,8 százalékra esik vissza az idei 1,1, és 2018-as 0,9 százalékról, amíg a GDP-arányos államadósság 85,2 százalékra mérséklődik az idei 89,3, illetve a jövő évi 87,2 százalékról.

Mi fenyegeti a kilátásokat?

A gazdaságot érintő kockázatok külső eredetűek. A Koreai-félszigeten jelentkező geopolitikai feszültségekhez, az esetlegesen szigorodó globális finanszírozási feltételekhez, a kínai gazdasági kiigazításhoz, illetve a protekcionista politikák terjedéséhez kapcsolódnak.

Az Európai Unióban a lefelé mutató kockázatok az Egyesült Királyság EU-ból való kiválásáról folytatott tárgyalások kimenetelével, az euró jelentősebb erősödésével és a hosszú távú kamatlábak emelkedésével állnak összefüggésben.

Ezzel szemben az előrejelzésnél erőteljesebb lehet a növekedés, ha enyhül a bizonytalanság és javul a hangulat Európában, illetve akkor is, ha világszerte felgyorsul a növekedés.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Módosította előrejelzését a nemzeti bank »