Ebben egységes a V4 álláspontja

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Beata Szydlo és Robert Fico hétfőn megerősítették, hogy a kiküldött munkavállalókról szóló uniós irányelv témájában továbbra is egységes a visegrádi csoport (V4) álláspontja - közölte a lengyel kormányszóvivő, ismertetve a lengyel és a szlovák kormányfő telefonos beszélgetésének tartalmát.

Egységes álláspont

Rafal Bochenek kormányszóvivő arról tájékoztatta a PAP hírügynökséget, hogy Fico és Szydlo értékelték a V4 keretében felállított, a kiküldött munkavállalók témájával foglalkozó munkacsoportban elért előrelépést, és "aláhúzták a V4 közös álláspontjának időszerűségét". Fico "rámutatott a V4 konstruktív szerepére" - fűzte hozzá Bochenek.

Mint közölte, a témáról Szydlo aznap Marian Rajoy spanyol kormányfővel is egyeztetett, kiemelték a közös elemeket a két ország álláspontjaiban, és további egyeztetésekben állapodtak meg. Az említett irányelvről Szydlo a közeljövőben a balti államok miniszterelnökeivel is tárgyal - helyezte kilátásba Bochenek.

A vitás javaslat

Az Európai Bizottság javasolta az 1996-ban elfogadott uniós irányelv módosítását. Eszerint az egyik uniós államban működő cég, kiküldve alkalmazottjait egy másik tagállamba, az ottani bérszinthez kell, hogy igazítsa a kiküldöttek fizetését. Az ilyen módosítást több EU-állam, köztük Lengyelország is ellenzi. Varsó azzal érvel, hogy ez hátrányos helyzetbe hozná a lengyel cégeket, többek között a fuvarozókat.

Arrogánsnak tartja a lengyel kormány Macront

Az irányelvvel kapcsolatban Emmanuel Macron francia elnök - aki "társadalmi dumpingnak" nevezi a jelenlegi szabályozást - múlt csütörtökön egyeztetett a szlovák és a cseh kormányfővel, majd az álláspontok közeledéséről számolt be. Pénteken pedig Bulgáriában élesen bírálta, hogy Varsó nem hajlandó hozzájárulni az irányelv szigorításához, kijelentve: Szydlo kormánya elvágja magát Európától.

Varsó arrogánsnak és az EU-t megosztónak minősítette Macron kijelentéseit. Szydlo pénteken aláhúzta: az irányelv témájában Lengyelország és a Közép-Európa a közös uniós piac elveit védi.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A vezetők szíve egyáltalán nincs kőből »