Ebben Európa-szerte hazánk a legerősebb

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Eurostat minap frissített adatai szerint hazánk továbbra is Európa élén áll a kiadott lakásépítési engedélyek számának növekedésében. A 2017. IV. negyedévi adatok alapján, 2015 óta, a vizsgált 22 ország közül nálunk nőtt legjobban, majdnem kereken háromszorosára a kiadott lakásépítési engedélyek száma. Kétszeresnél nagyobb növekedést még két ország, Málta és Írország tudott elérni a két év alatt - írja közleményében az OTP Ingatlanpont.

Az OTP Ingatlanpont beszámolója szerint Európa-szerte a lakásépítés fellendülését mutatják a számok; mindössze két országban, Norvégiában és Macedóniában van a 2015-ös átlagos negyedéves szint alatt a mutató.

Forrás: OTP Ingatlanpont

A CSOk és az ÁFA tolta a piacot

A piacot egyértelműen a 2016 elejétől – ám eredetileg csak 2019 végéig – hatályos döntések, azaz az újlakás-áfa 5 százalékra csökkentése, a CSOK összegének növelése, illetve az önerős építésnél az áfa visszaigénylésének lehetősége viszik előre.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

„A két-vagy többlakásos épületekre szűkítve még nagyobb, 3,6-szoros bővülést látunk, ami azt mutatja, hogy a beruházók által, értékesítésre épített szegmens kapott az átlagosnál is nagyobb lendületet” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

„Itt azonban hajszállal Írország mögé kerülünk a rangsorban, ugyanakkor a csökkenő volumenű országok közé kerül Szlovákia is” – teszi hozzá a szakember.

A 2008-as szint

A 2017. IV. negyedévében országosan 9600 lakásra kiadott építési engedély a 2008-as szinteket idézi, s az elmúlt kilenc évben csak két negyedévben volt ennél valamivel magasabb a mutató.

A megépülő lakások száma pedig hét év óta a legnagyobb volt a tavalyi év utolsó három hónapjában.

Ha éves összesítést nézünk, a kiadott engedélyek száma 38 ezer lett tavaly, ami 20 százalékos emelkedés 2016-hoz képest, s kilenc éves rekordot jelent.

A 14,4 ezer megépült lakás pedig 44 százalékos éves növekedést jelent, s 2010 óta a legmagasabb érték.


Az OTP Ingatlanpontról 
A 2012-ben piacra lépő OTP Ingatlanpont az egyik legdinamikusabban növekvő ingatlanközvetítői hálózatként rövid idő alatt vált a hazai piac harmadik legjelentősebb szereplőjévé. Mára több mint 600 fős hálózatával, országszerte közel 70 irodáján keresztül biztosít teljes körű ingatlanközvetítői szolgáltatásokat ügyfeleinek, és üzleti lehetőséget partnereinek. Kínálatában több mint 11 ezer ingatlan szerepel. Az OTP Csoport tagjaként az otthonteremtéshez kapcsolódó pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat is kínál ügyfeleinek. Rendszeresen publikál adatokat és szakértői elemzéseket a hazai ingatlanpiac helyzetéről, folyamatairól.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A hivatal adatai ellenére a német építőipar növekedést vár »