EBRD figyeli a magyar brókerbotrány fejleményeit

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Várhatóan kissé csökken az idén az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) működési területének összesített gazdasági teljesítménye, elsősorban az orosz-ukrán válság hatásai miatt, Ukrajnában és Oroszországban ugyanakkor a térségi átlagnál is jóval nagyobb visszaesés várható - mondta szerdán az EBRD elnöke.

Sir Suma Chakrabarti, aki a bank két hét múlva esedékes éves közgyűlése előtt tartott sajtótájékoztatót az EBRD londoni székhelyén, kitért a magyarországi brókerbotrányra is, közölve: az EBRD illetékesei kapcsolatban vannak a magyar kormánnyal az ügyben. Hozzátette: az EBRD aggályosnak tartaná, ha a brókerügyből eredően újabb terhek nehezednének a magyar bankrendszerre.

Súlyos az oroszországi helyzet

Chakrabarti szerint az EBRD azzal számol, hogy az orosz és az ukrán hazai össztermék (GDP) az idén egyaránt 5 százalék körüli mértékben csökken. Az EBRD a grúz fővárosban május közepén tartandó éves közgyűlésével egy időben frissített előrejelzést ad ki tevékenységi területére. A jelenleg érvényes EBRD-prognózis azt valószínűsíti, hogy a bank működési térségének összesített GDP-értéke súlyozott átlaggal számolva 0,3 százalékkal visszaesik az idén.

Sir Suma Chakrabarti

A bank várakozása szerint a régió egészének átlagán belül a közép-európai és a balti EU-gazdaságok az idén átlagosan 2,6 százalékkal, a csoporton belül a magyar gazdaság 2,4 százalékkal növekszik.Az EBRD londoni székhelyén tartott tájékoztatóján Sir Suma Chakrabarti az oroszországi helyzetet "igencsak súlyosnak" nevezte, elsősorban a kisebb városokban tapasztalható elszegényedés mértéke miatt.

Nem indulnak új programok Oroszországban

Az MTI kérdésére, hogy továbbra is érvényes-e az EBRD részvényes országainak azon tavalyi útmutatása, amely a Moszkva elleni szankciókkal összhangban eltanácsolta a bankot az új oroszországi finanszírozási programoktól, az EBRD elnöke igennel válaszolt. Kijelentette: az EBRD jelenleg nem kezdeményez új programokat Oroszországban, de továbbra is kezeli a már meglévő oroszországi - elsősorban a kisvállalkozásokat segítő - beruházási portfolióját.

Chakrabarti szerint az új oroszországi EBRD-programok felfüggesztésének időtartama az általános szankciók időtartamától függ. Az EBRD elnöke azt mondta: a jelekből arra lehet következtetni, hogy az Európai Unió szankciói az év végéig fennmaradnak, így ő ennél korábban az EBRD részvényeseinek álláspontjában sem vár jelentősebb elmozdulást.

Jó évet zárt a bank
Sir Suma Chakrabarti hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az EBRD tavaly jó évet zárt a működési térségében végrehajtott befektetések szempontjából. E programok értéke új oroszországi befektetések nélkül is elérte a 8,9 milliárd eurót, mivel sikerült átcsoportosítani a térség más felvevő országaiba a finanszírozásokat. Korábban Oroszország volt az EBRD-finanszírozások legnagyobb egyedi felvevője.

Figyelik a magyar brókrerbotrány fejleményeit

A magyarországi brókerbotránnyal kapcsolatban az EBRD elnöke azt mondta, hogy a bank párbeszédet folytat a magyar kormánnyal a bankszektort érintő tervekről, különös tekintettel az EBRD és a kormány által Budapesten februárban aláírt memorandumra, amely elsősorban a bankszektor adóterheinek csökkentésére összpontosít. Chakrabarti hangsúlyozta: a memorandumban foglalt reformok célja annak elősegítése, hogy a banki adóterhek évenkénti csökkentésével a bankok újrakezdhessék a hitelkihelyezést a magyar gazdaság reálszektorába, különösen a kis- és középvállalkozásoknak.

Ha a brókerügyekkel kapcsolatban ismét újabb terhek nehezednének a magyar bankrendszerre, felmerülne az az aggály, hogy ez semlegesítene egyes már meghozott pozitív intézkedéseket - fogalmazott az EBRD elnöke. Sir Suma Chakrabarti szerint az EBRD pénzügyi intézményekkel foglalkozó stábja jelenleg is megbeszéléseket folytat a magyar hatóságokkal és a jegybankkal e kérdésről, és az ügyet az EBRD részvényesei is "nagy érdeklődéssel" figyelik.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

2021 hozhatja meg a gyors gazdasági növekedést »

4IG 590 (-1,01 ) AKKO Invest 453 (1,12 ) APPENINN 347 (1,46 ) AutoWallis 80 (1,91 ) CIGPANNONIA 268 (24,65 ) CyBERG 1110 (-6,72 ) DELTA 99 (-2,08 ) EHEP 2460 (0,82 ) ENEFI 301 (-6,09 ) FORRAS/OE 1090 (-1,80 ) FUTURAQUA 66 (1,69 ) GSPARK 3200 (-0,62 ) KULCSSOFT 1650 (3,12 ) MOL 1810 (0,78 ) MTELEKOM 377 (-0,79 ) NORDTELEKOM 29 (-4,68 ) NUTEX 29 (-0,86 ) OPUS 242 (0,62 ) ORMESTER 11800 (3,51 ) OTP 10860 (0,46 ) OTT1 186 (-3,43 ) PANNERGY 600 (-0,33 ) RABA 866 (2,36 ) RICHTER 6540 (1,24 ) SET Group 70 (-1,41 ) TAKAREK 472 (-2,68 ) WABERERS 856 (-1,61 )