Egy adatra figyel mindenki a jövő héten

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kevés statisztikai adat lát napvilágot a jövő héten, ezek közül a harmadik negyedéves bruttó hazai termék (GDP) alakulásának előzetes adatai számíthatnak leginkább a piac érdeklődésére.

Ipar és építőipar

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a szeptemberi ipari termelés második becslését, és az építőipar szeptemberi teljesítményének adatát.

Az első becslés szerint szeptemberben 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az augusztusi 6,8 százalékos emelkedés után. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 8,1 százalékkal emelkedett a termelés szeptemberben.

Az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben az augusztusi 5,5 százalékos növekedést követően. A termelés az év első kilenc hónapjában 5,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Augusztusban az építőipari termelés volumene 36,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építése 46,8, az egyéb építményeké 24,1 százalékkal emelkedett. Az év első nyolc hónapjában az építőipari termelés volumene 27,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

Ha kedd, akkor GDP

Kedden jelenik meg a harmadik negyedéves bruttó hazai termék (GDP) alakulásának előzetes adata. A GDP a második negyedévben 3,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 3,5, az előző negyedévhez viszonyítva 0,9 százalékkal nőtt.

A bruttó hazai termék második negyedévi, 3,2 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 1,5, az ipar 0,7 és az építőipar 0,8 százalékponttal járult hozzá. A mezőgazdaság 0,5 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét.

Szerdán a mezőgazdasági termelői árak szeptemberi alakulásáról közölnek statisztikát. Augusztusban tovább emelkedtek a termelői árak, 3,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét, ami a növényi termékek árának 0,6 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árának 7,4 százalékos növekedéséből tevődik össze. A növényi termékek ára először emelkedett az elmúlt egy évben, az élőállatok és állati termékek áremelkedése pedig tovább lassult.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nagyszabású terv a román gazdaság fellendítésére »