Egy portugál bank nem bírta a stresszt

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az euróövezet egy bankja bukott meg az Európai Központi Bank (EKB) kilenc pénzintézetre kiterjedő bankterhelési próbáján (stresszteszt) - közölte szombaton a frankfurti intézmény.

A problémás bank a portugál Novo Banco volt, a pénzintézetnél 1,4 milliárd euró tőkehiányt mutattak ki. A pénzintézet két hetet kapott arra, hogy ismertesse megoldási javaslatát, és kilenc hónapot arra, hogy azt végrehajtsa. A portugál jegybank jelezte, hogy a Novo Banco már hozzálátott a probléma megoldásához.

A pénzt egyebek között GNB Vida nevű biztosító cégének eladásából és több, nem stratégiai vállalkozásának értékesítésével teremti elő. A Novo Banco alig egy éve úgy jött létre, hogy az ország tavaly év elején még második legnagyobb bankja, a Banco Espirito Sant (BES) pénzügyi bajba került, és 2014 augusztusában összeomlott.

A portugál kormány abból a megfontolásból, nehogy az ügy megmérgezze a portugál, esetleg az európai pénzügyi szektor egészét, a BES-t két részre szakította. A bank "mérgező" eszközeit, köztük az Espirito Santo családi cégcsoport nagykockázatú hiteleit egy úgynevezett "rossz bankba" helyezték. Az "egészséges" eszközöket a Novo Banco néven létrehozott új bankba csoportosították át, és ez utóbbi tőkéjét 4,4 milliárd euróval megemelték.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lagarde: marad a kamat, amíg nem megfelelő az infláció »