Egy francia cég megvenné a legnagyobb lengyel mobilszolgáltatót

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Iliad francia távközlési cég hétfőn bejelentette, hogy 3,5 milliárd euróért megvenné Lengyelország vezető mobilszolgáltatóját, a Play Communications céget.

Az érdeklődő a francai cég leányvállalata, az Iliad Purple, amely jelezte, hogy már megállapodott a Play 40 százalékos részesedésének a megvételéről a vállalat két nagy részvényesével. A maradék 60 százalékos tulajdonhányadért részvényenként 39 zlotyt (1 zloty=80,98 forint) fizetne, ami 38,8 százalékkal felülmúlja a Play pénteki záróárfolyamát és 32,9 százalékkal a részvény elmúlt 30 napos átlagárfolyamát.

A PAP lengyel hírügynökség által idézett egyik szakértő szerint nagyon kecsegtető a francia ajánlat. Amennyiben sikerül nyélbe ütni az ügyletet, az Iliad a hatodik legnagyobb európai mobilszolgáltatóvá növi ki magát. A 38 millió lakosú Lengyelország távközlési piaca gyors ütemben fejlődik, és elemzők szerint még nagy a bővülési potenciál. Az Iliad előfizetőinek száma mintegy 20 millió csak Franciaországban, a teljes előfizetői kör 41 millió lenne, ha a meglévő olaszországi érdekeltsége mellé megszerezhetné a lengyel céget is.

A Play előfizetőinek a száma 15 millió körüli, piaci részesedése pedig 29 százalék a lengyel piacon. A Play alaptevékenységből származó nyeresége 523 millió euró volt az elmúlt 12 hónapban, a bevétele 1,6 milliárd eurót tett ki.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tovább terjeszkedik a DIGIMobil »