Egy lépéssel közelebb az újabb felminősítés

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Pénteken vizsgálja a magyar államadós-besorolást a Moody's Investors Service. Londoni pénzügyi elemzők szerint van esély arra, hogy a másik két nagy hitelminősítőhöz hasonlóan a Moody's is visszaemeli a befektetési ajánlású sávba a szuverén magyar osztályzatot.

Holnap éjszaka kiderül, hogyan döntöttek

A Moody's a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan pénteken késő éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban. A cég idei felülvizsgálati menetrendjében ez lesz a magyar adósosztályzat harmadik, egyben utolsó értékelése.

Nem biztos, hogy lépnek
Az első idei felülvizsgálati időpont március 4-én, a második július 8-án volt, de a Moody's ezeken a napokon nem jelentett be módosítást, és nem bizonyos az sem, hogy a péntekre kitűzött felülvizsgálati időpontban bármilyen lépést végrehajt.

Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott, Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket EU-tagállamok esetében.

A szabályozás azonban arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák is a menetrendben sorra kerülő uniós szuverén adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását. A Moody's mindazonáltal már tavaly november óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a magyar osztályzatra.

Meg van rá az esély

A londoni elemzői közösség nem zárja ki, hogy pénteken ez a cég is visszaemeli a magyar besorolást a befektetési ajánlású sávba, az egyes osztályzati kilátások kifutási ideje ugyanis a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban átlagosan 12-18 hónap.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői e hétre szóló előrejelzésükben valószínűnek nevezték, hogy a Moody's pénteken befektetési besorolást ad a magyar államadósságra.

A ház londoni elemzői is kiemelték, hogy a Moody's már egy éve pozitív kilátással tartja nyilván a magyar adósosztályzatot. Véleményük szerint emellett a magyar gazdaság javuló makromutatói is erőteljesen arra vallanak, hogy a Moody's a mostani felülvizsgálati időpontban a magyar államadós-osztályzat javítása mellett dönt.

A bankok jobb osztályzatot kaptak

A Morgan Stanley elemzői felidézték, hogy a Moody's a nyáron több magyar bankot már felminősített. A hitelminősítő júliusban a K&H Bank, az Erste Bank Hungary, a Budapest Bank és az MKB különböző besorolásai javította, miután magasabbra sorolta a magyar gazdaság makroprofil-minősítését is.

Újabb bankot értékeltek
Felminősítette az FHB bank több osztályzatát a Moody's Investors Service, annak ellenére, hogy a nyáron még leminősítési felülvizsgálat alá vette a pénzintézetet. A nemzetközi hitelminősítő szerda éjjel Londonban közölte, hogy a vizsgálat eredményeként az FHB "caa2" alapszintű adósminőség-értékelését (baseline credit assessment, BCA) megerősítette, a kiigazított BCA-értékelést "caa2"-ről "caa1"-re, az eddigi "Caa1" szintű hosszú távú forint- és devizabetéti besorolást stabil kilátással "B3"-ra, a "B2(cr)" hosszú távú partnerkockázati minősítést (Counterparty Risk, CR) "B1(cr)"-re javította. A felülvizsgálat az FHB "Not-Prime" rövid távú betéti osztályzatát és "Not-Prime(cr)" szintű CR-értékelését nem érintette.

Ezzel indokolták a lépést

A Moody's az FHB felminősítésének indoklása szerint a leminősítési felülvizsgálat ellenére végrehajtott hosszú távú betéti osztályzatjavításokat elsősorban az indokolta, hogy a leminősítési vizsgálat indoklásában felsorolt kockázatok azóta jelentősen csökkentek, tekintettel arra, hogy az FHB fokozatosan egyre szorosabban integrálódik a magyar takarékszövetkezeti szektorba.

A Moody's hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az FHB alapszintű hitelkockázati profilját továbbra is szorítja a gyenge jövedelmezőség, amely a szerkezeti hatékonyságban mutatkozó gondokból ered, valamint a problémás eszközállomány magas - jóllehet már fokozatosan csökkenő - állománya.

A FHB "caa2" szintű BCA-értékelésének megerősítése az indoklás szerint a Moody's azon nézetét tükrözi, hogy végül nem eszkalálódtak azok a fizetőképességi kockázatok, amelyek a bankkal szemben nyáron foganatosított magyar hatósági és jegybanki intézkedésekből eredtek, és ezek az intézkedések nem eredményeztek érdemi megítélésbeli és pénzügyi károkat sem a banknak.

A Moody's felidézte, hogy Spéder Zoltán a múlt hónapban az FHB-ban meglévő érdekeltségét két olyan intézetnek értékesítette, amelyek a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének tagjai. A hitelminősítő közölte: várakozása szerint az FHB szorosabb kapcsolódása az Integrációs Szervezethez jelentősen csökkenti a bank fizetőképességi kockázatait.

Biztatást kapott az egész szektor

A elemzőcég nem sokkal korábban az egész magyar bankszektor kilátását is pozitívra javította az addigi stabilról, azzal indokolva a lépést, hogy a javuló magyarországi működési környezet várhatóan jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének, és a szektor ismét nyereségessé válhat. E döntéséhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte azt is, hogy a devizaalapú hitelek tavalyi átváltása jelentős eszközminőségi kockázatokat távolított el a rendszerből. 

Ők az utolsók
Jelenleg már csak a Moody's tatja nem befektetési ajánlású kategóriában a magyar államadós-besorolást "Ba1" - a másik két hitelminősítő módszertanában "BB plusz"-nak megfelelő - osztályzattal. Ez egyetlen fokozattal marad el a befektetésre ajánlott sávtól.

A Standard & Poor's szeptemberben, a Fitch Ratings - a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül elsőként - már májusban átsorolta a befektetési ajánlású sávba a magyar államadósságot. Mindkét cég "BBB mínusz" osztályzattal tartja nyilván a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósságot; ez a besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

Az S&P és a Fitch lépése azt jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország - függetlenül a Moody's pénteki döntésétől - már most is befektetésre ajánlott szuverén adós. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Még azért várat magára a recesszió »

4IG 900 (-1,10 ) AKKO Invest 450 (0,90 ) ALTEO 822 (0,98 ) APPENINN 395 (0,38 ) AutoWallis 112 (-0,88 ) BIF 310 (0,98 ) CIGPANNONIA 215 (1,90 ) CSEPEL 550 (0,36 ) EHEP 8900 (3,49 ) ENEFI 441 (-2,65 ) ESTMEDIA 126 (-1,72 ) FORRAS/T 1350 (-7,53 ) FUTURAQUA 106 (3,92 ) KPACK 16700 (-4,57 ) MASTERPLAST 742 (-0,27 ) MOL 3040 (0,20 ) MTELEKOM 441 (0,23 ) NORDTELEKOM 49 (2,74 ) NUTEX 49 (13,43 ) OTP 14160 (0,71 ) OTT1 256 (2,40 ) PANNERGY 742 (-0,80 ) RABA 1080 (0,47 ) RICHTER 5850 (-0,26 ) SET Group 120 (0,84 ) ZWACK 17500 (-0,28 )