Egy mítoszra épít a világgazdaság?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Miközben a világ jelentős része - és Magyarország is - arra épít, hogy a nemzeti középosztály megerősítése, részben a fogyasztáson keresztül, élénkíti a gazdaságot, egyre nagyobb problémát jelent a középosztály meghatározása. Felmerül a kérdés, hogy a nemzeti középosztály kategóriája vajon immár nem csak egy politikai fogalom-e, amely valójában nem is létezik.

Lassan, döcögősen és szenvedve bár, de kezd kialakulni egy globális középosztálynak tűnő kategória, amely úgy tűnik, felváltja a nemzeti középosztályokat. Ezzel párhuzamosan azonban egyre fontosabb az úgynevezett „globális felsőosztály” is, amely alapvetően különbözik a klasszikus középosztálytól.

Közösség és statisztika

Az egyik legfontosabb probléma mindazonáltal az, hogy az „osztály” fogalom egyre kevésbé írja le a fennálló társadalmi jelenségeket, miközben a „közepes jövedelmű csoport” mint definíció lényegében csak egy számszerűsített adatot takar – hangsúlyozza Bob Adams, a Future Briefen megjelent írásában.

A felsőosztály a jelenlegi meghatározás szerint olyan embereket takar, akik elegendő pénzzel rendelkeznek ahhoz, hogy tartsák egymással a kapcsolatot, közösen üzleteljenek stb. Ezzel szemben a középosztály tagjai között nincs meg ez a kapcsolat, elsősorban az anyagi hátrányok miatt.

Ráadásul – írja Adams – a középosztály esetében az osztály azért nehezen működtethető fogalom, mivel a társadalmi gyakorlatok szintjén jelentős hasonlóságok tapasztalhatók a felső- és a középosztály között.

Javuló helyzet

Adams két kulcsfontosságú jelenséget emel ki, amely összefügg a középosztály mint egységes kategória szétesésével. Az egyik az elkölthető jövedelem, amely a „globális középosztály” rendelkezésére áll, másrészt pedig az információhoz, illetve a helyhez való hozzáférés.

A szerző érvelésének lényege, hogy amint a világban egyre nő középosztály számára az elkölthető jövedelem, illetve az internethez és a közlekedéshez való szabad hozzáférés, a „globális középosztály” tagjai először egységesen viselkednek, vagyis elkezdik mindazokat megvásárolni, amely javakra régóta vágytak. Ilyen értelemben pedig egységes osztályként működnek.

Széteső középosztály

A probléma a következő szinten lép be, amikor az első körös fogyasztás véget ér. Ez után ugyanis – különösen az internet által közvetített információknak köszönhetően – a középosztály mint egység elkezd szétesni – érvel Adams. Ez pedig annak tudható be, hogy a csoport jelentősen eltérő háttérrel rendelkező tagjai elkezdik azokat a javakat és szolgáltatásokat preferálni, melyekre valóban nekik maguknak van szükségük. Vagyis míg a politika és közvélemény továbbra is egységként emlegetheti majd a középosztályt, az elkezd erősen specializálódni.

Mindeközben a nemzeti felső osztályok egyre inkább egy egységes globális felső osztállyá válnak, egyszerűen azért, mert anyagilag megengedhetik maguknak az osztállyá alakulást, vagyis a közös szokásokat és társadalmi gyakorlatokat, illetve az egymással fenntartott kapcsolatot.

A nemzeti középosztályok pedig egy idő után sokkal inkább kisebb csoportokra bomlanak az egységesülés helyett, melynek következtében a „középosztály” fogalma csupán egy doboz lesz, amelybe lényegében bárki belepakolható – hangsúlyozza Adams.

Egy veszélyes fikció

A politika valószínűleg továbbra is használni fogja a „középosztály” fogalmát, ráadásul nem csak gazdasági, hanem értékkategóriaként is. A középosztály lesz a gazdaságokat fenntartó erő, a tisztességesen dolgozó „jó emberek” csoportja. Egy csoport, amely egyre kevésbé létezik egységes érdekekkel és a tagok között fenntartott kapcsolatokkal rendelkező közösségként. Természetesen a „közepes jövedelműek” kategóriája működtethető, de mindössze statisztikai fogalomként, miközben a felső osztály valóban globális osztályként szerveződik.

A jövő egyik nagy feladata az lesz tehát, hogy a nemzetgazdaságok felismerjék, a „középosztály” kategóriája egyre kevésbé értelmezhető, amint a gyakorlati szempontok kerülnek terítékre. A valódi kérdés tehát az lesz, hogy miként lehet majd kezelni egy olyan hatalmas csoportot, amelyre a gazdaságpolitikák alapoznának, de amely ezzel szemben mindinkább speciális érdekekkel rendelkezik.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

USA: a támogatások az egekbe emelték a jövedelmeket »