Egyelőre többen vannak a TTIP mellett, mint ellen

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Angela Merkel német kancellár továbbra is lehetségesnek tartja az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás megkötését, szemben a német gazdasági miniszterrel, aki szerint a három éve elindult tárgyalások zsákutcába jutottak.

Nagyon eltérő álláspontok

Steffen Seibert német kormányszóvivő hétfői hétindító sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy egy dolog megvonni az ideiglenes mérleget, de a 2013 júliusában indult egyeztetések még nem értek véget. Bár "kétségtelenül vannak nézeteltérések" a két fél között olyan ügyekben mint például a környezetvédelem vagy a fogyasztói jogok, a helyes döntés a szabadkereskedelmi tárgyalások folytatása - jegyezte meg.

"Jelentős kérdésekben nagyon eltérnek" az álláspontok, és végső soron azt kell értékelni, hogy az előnyök felülmúlják-e a hátrányokat - mondta Seibert, hangsúlyozva, hogy a megállapodás aláírásával nem engednek az európai és német sztenderdekből.

Nem volt közös pont

Tanja Alemany, a minisztérium szóvivője ugyanezen a sajtóértekezleten megismételte, hogy a feleknek egyetlen tárgyalási fejezetben sem sikerült közös álláspontra jutniuk, fontos kérdésekben egy tapodtat sem mozdult el az Egyesült Államok. Ezért jutott a gazdasági minisztérium arra a következtetésre, hogy idén nem sikerül aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást.

Zsákutcában a tárgyalások

Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter a hét végén kijelentette, hogy a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről (TTIP) folyó tárgyalások gyakorlatilag zsákutcába jutottak. "Véleményem szerint a tárgyalások de facto meghiúsultak" - fogalmazott, megjegyezve, hogy "ez akkor is így van, ha senki nem hajlandó bevallani". A német gazdasági szervezetek bírálták Sigmar Gabriel TTIP-szkepticizmusát.

Eric Schweitzer, a német kereskedelmi- és iparkamara (DIHK) elnöke kijelentette: a TTIP-tárgyalások kétség kívül kihívást jelentenek, de "közösek az érdekeink és az értékeink", ezért változatlan energiával folytatni kell a megbeszéléseket az Egyesült Államokkal.

Ulrich Grillo, a német iparszövetség (BDI) elnöke meglepőnek nevezte Gabriel nyilatkozatát, és azt követelte, hogy a szövetségi kormány "jóval nagyobb erőbevetéssel" nyújtson nyilvános és politikai támogatást a megállapodás érdekében.

Thilo Brodtmann, a gépipari szövetsége (VDMA) ügyvezetője szerint az exportorientált Németország gazdasági miniszterének feltétel nélkül ki kell állnia a szabadkereskedelem mellett. A szabadkereskedelem túl fontos, semhogy pártpolitikai érdekek oltárán feláldozzák - mondta.

Támogatást kapott viszont Gabriel a szakszervezeti világból. "Mindaz, ami eddig nyilvánosságra került a megállapodásról, ellentmond az európai együttélésről vallott elképzelésünknek" - mondta Robert Feiger, az építőipari szakszervezet vezetője.

13 millió új munkahely

A TTIP támogatói azt mondják, hogy a világ legnagyobb - az Európai Unió és az Egyesült Államok 800 milliós lélekszámú - közös piacának létrehozása 100 milliárd eurós gazdasági növekedést és 13 millió új munkahely létrehozását eredményezhetné.

Az európai politikai közvélemény jelentős része azonban aggodalommal tekint az egyezményre, és attól tart, hogy az megnyitja majd az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok érdekeinek - környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló - európai érvényesítése előtt.

A kulisszák mögött nyilatkozó diplomaták meg vannak győződve arról, hogy fel kell függeszteni a szabadkereskedelmi tárgyalásokat legalább a Németországban és Franciaországban jövőre esedékes választásokig.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Századveg: rontja az EU esélyeit a klímasemlegesség »