Egykor adóparadicsom most hitelt kér

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az egykori adóparadicsom San Marino, amelynek a bankjai mára komoly gondokkal küszdenek, arra kényszerülhet, hogy mintegy 300 millió euró kölcsönt kérjen az IMF-től, és történetében először államkötvényeket bocsásson ki.

A 34 ezer lakosú törpeállam épp kilábalt a mély recesszióból, amelyben a globális pénzügyi válság taszította egy évtizede. A baj okozója, hogy San Marino bankjainak rossz adósságállománya már csaknem 1,7 milliárd euró, ami az ország tavalyi 1,45 milliárd euró hazai össztermékének (GDP) 117 százaléka. San Marino jegybankjának becslése szerint a problémás hitelek 37 százaléka esetében nem is várható a visszafizetés. Az alig 15 kilométer hosszú országban hat bank működik, ahol korábban a külföldiek "diszkréten" elhelyezhették megtakarításaikat.

Nicola Renzi, az ország külügy- és politikai államtitkára a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a kormány az év végéig kidolgozza pénzügyi stabilitási tervét. Ennek részeként San Marino a tervek szerint mintegy 300 millió euró kölcsönt venne fel a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és ezen felül az ország történetében először, államkötvényt bocsátana ki. San Marino államadóssága a GDP mintegy 25 százaléka.

Ezt olvasta már?

Félő, hogy 2040-re beköszönt a harag kora »