Egyre csak nő a lakásvásárlást vagy építést tervezők száma

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A lakás- és a telekpiacon is kedvezőbbek lettek a kilátások az előző, egy negyedévvel ezelőtti felméréshez képest. A javulás elsősorban a fővárosi agglomeráció piacain számottevő. Vidéken nem volt érdemi változás, s továbbra is derűlátás jellemző - derül ki a GKI 2018. áprilisi lakás- és telekpiaci felméréséből.

A GKI fővárosi lakáspiaci indexe (amelyek az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) csaknem négy, míg az ország egészére vonatkozó index két ponttal nőtt negyedéves alapon.

Érezhető a javulás

Az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a kilátások a fővárosi agglomerációban érezhetően javultak. A keleti régióban a kilátások nem változtak, míg a nyugatiban enyhén romlottak. 

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest élénkültek.

Áprilisban januárhoz képest a biztos szándékú körben (tehát, azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) hét, míg a valószínű szándékú körben tizenöt százalékpontos növekedés következett be.

A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően javultak az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A valószínű körben tizenöt, a biztos szándékú körben hét százalékpontos bővülés valósult meg.

Mekkora emelkedés váható?

A használt lakások várható áremelkedési üteme januárhoz képest Budapesten és vidéken sem változott sokat. Az új építésű lakások esetében a fővárosban és környékén hat százalék, vidéken három százalék körüli áremelkedésre lehet számítani.

A GKI országos és fővárosi telekpiaci indexének értéke az egy negyedévvel ezelőttihez képest öt illetve tizenhat ponttal növekedett.

Az ingatlanokkal foglalkozó cégek következő egy évre vonatkozó kilátásai a fővárost illetően erősen javultak, míg a vidéki régiókat illetően alig változtak. Az áremelkedésre vonatkozó várakozás csak a budapesti agglomerációban erősödött.

A GKI negyedévente szervez felmérést a az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A jelen megkérdezés során 110 ingatlanokkal foglalkozó cég válaszolt. A lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív. A megkérdezés a következő egy évre vonatkozó kilátásokra fókuszál.

Ezt olvasta már?

Duna House: szinten maradt az ingatlaneladás »