Egyre hangosabban ketyeg az időzített klímabomba

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A helyzet ismert, a Föld jövője szempontjából a legveszélyesebb szempont maga az ember. Az iparosodás, a széndioxid kibocsátás, a talaj, a folyók, a tavak szennyezése hatalmas méreteket öltött. A földi környezetünk melegszik, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

E folyamat ellen azonban lehetne tenni. Az ENSZ környezetvédelmi hatósága (United Nations Environment Programme, UNEP) utána nézett annak, mit kellene tenni annak érdekében, hogy a felmelegedés két fok alá csökkenje. Ez jelenti ugyanis azt a helyzetet a klímakutatók szerint, amelyben az éghajlatunk változásai még kezelhetők lehetnének.

 

Négy százalékkal kellene 2020-ig csökkenteni a széndioxid kibocsátást

Az összegzés eredménye egyáltalán nem meglepő, mindazonáltal tömören és hatásosan mutat rá a veszélyhelyzetre, illetve a teendőkre. A legfontosabb az lenne, hogy 2020-ra négy százalékkal a 2010-es szintre kellene csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. 2030-ig további tizennégy százalékos csökkentésre lenne szükség, 2050-ig összesen ötvenöt százalékra, hogy a 2010-es szinten maradjon a helyzet. A további feladatok sem mellékesek.

A klímaszakértők szerint ugyanis valamikor 2050-2070 között el kellene érni egy olyan gazdálkodást, termelést, amely teljes egészében mentes lesz a káros gázok kibocsátásától. Annyi széndioxid juthatna ekkor már csak a levegőbe, amelyet a természet maga le tud bontani, illetve az ember meg tud semmisíteni.

Nemhogy kevesebb, több mérges gáz kerül a levegőbe

A mostani helyzetben a legnagyobb gond az, hogy az államok széndioxid kibocsátása nemhogy csökkenne, éppen hogy növekszik. Számítások szerint 2012-ben ötvennégy gigatonna mérges gáz került a levegőbe. Ez a mennyiség 2025-ben már csak negyvennyolc gigatonna lehetne. Az UNEP szakértői jelenleg abban reménykednek, hogy a világ országainak összefogása következtében sikerülhet 2020-ra ötvennégy gigatonnán stabilizálni a levegőbe jutó mérgező gázok mennyiségét.

A célok egyértelműek, a helyzet azonban riasztó és egyben elszomorító. Az ígéret sok, a valóság azonban a Világbank 2012-es jelentése szerint az, hogy a Földünkön a klíma legalább négy fokkal emelkedik majd. A következmények rendkívül súlyosak lesznek, hőhullámok követik egymást, megnövekszik a tengerszint, tönkremegy a mezőgazdasági termelés, élelmiszerhiány jön.

Előrelépés klímavédelmi ügyben 2015-ben várható

A klímaváltozás veszélyeiről a Tőzsdefórum is többször beszámolt. Arról például, hogy a 2020-ban lejáró kiotói szerződés utódjának szánt megállapodást évek óta nem sikerül tető alá hozni, azt a jelenlegi menetrend szerint 2015-ben, az ENSZ párizsi klímakonferenciáján véglegesítik. A 196 országot érintő klímacsúcs célja, hogy a civil társadalom és a vállalatok bevonásával megoldásokat találjon az éghajlatváltozás problémájára.

Az UNEP tanulmánya a teljes terjedelemben a következő helyen érhető el: UNEP PDF.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Első a Föld védelme a gazdaság újrandításakor »