Egyre kevesebb a külföldi követelésünk

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Egyetlen hónap alatt 840 milliárd forintnak megfelelő összeggel csökkent a jegybank külföldi követeléseinek állománya tavaly decemberben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai mérlegének kedden nyilvánosságra hozott előzetes adataiból. Az egyhavi csökkenés mértéke megközelítette a 8 százalékot és tízezer milliárd forint alá, 9846 milliárdra vitte le külföldi követelésállományt.

Jó hatással vannak a lakossági vásárlások

A csökkenést részben a lakossági devizahitelek elszámolásához és forintosításához kapcsolódó swap ügyletek lejárata, valamint az év végén tartott, a bankoknak euró likviditást nyújtó egyhetes futamidejű euró swap tender keretében történt devizakihelyezés okozta - magyarázta jelentésében az MNB.

A devizatartalékot tovább csökkentette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által a lakosság számára kibocsátott prémium euró magyar államkötvények (pemák) decemberi lejárata és az ÁKK MNB-nél vezetett számláján tartott összegnek a keresztárfolyamok változásából fakadó zsugorodása.

Egyéb devizaműveletek is segítettek

E tényezők hatása a központi kormányzat betéteinek 1407 milliárd forintos csökkenésében is tetten érhető, tette hozzá a jegybank. A külföldi eszközök jelentős decemberi csökkenését már jelezték a devizatartalékokról pénteken közölt előzetes adatok, amelyek szerint decemberben 2,818 milliárd euróval csökkent az állomány, amiből már akkor is egy milliárd eurót a pemák visszafizetésével magyarázott a jegybank.

További 600 millió euró csökkenést az ÁKK és a Magyar Államkincstár (MÁK) egyéb devizaműveletei, mintegy 500 milliónyit a likviditási, 200 millió eurónyit pedig a forintosítási swap-ügyletek okoztak az MNB akkori jelentése szerint. A jelentésből kiderül, hogy az MNB leépítette a devizában kibocsátott államkötvényekből korábban felépített portfolióját, ami szerepet játszott abban, hogy egyéb követeléseinek december végi állománya 350 milliárd forinttal megcsappant az egy hónappal korábbihoz mérve. A havi átlagos állomány viszont 50 milliárd forintos növekedést mutat, amit részben a növekedési hitelprogram keretében kihelyezett hitelek okoztak.

A mérleg előzetes adataiból kiderül az is, hogy a bankrendszer forint likviditása a múlt hónapban összességében nőtt. A hitelintézetek egynapos és három hónapos betéteinek átlagos állománya rendre 34,7, illetve 930 milliárd forinttal nőtt, a kéthetes betéteké viszont 616 milliárd forinttal csökkent. A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege kis mértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, a túltartalékolás 11,32 milliárd forint volt, ami mérsékelt nagyságú a 351,74 milliárd forintos tartalékkötelezettséghez képest.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ezúttal 15 milliós bírságot kapott a Hársfa Gold Kft. »