Egyre közelebb a büntetéshez Spanyolország és Portugália

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Jóváhagyták a Spanyolország és Portugália elleni deficitszankciós eljárás elindítását az Európai Unió pénzügyminiszterei a Brüsszelben kedden tartott ülésükön.

Indul az eljárás

A miniszterek elfogadták az Európai Bizottság előterjesztését, amelynek alapján a két dél-európai ország pénzbüntetéssel és az uniós támogatások felfüggesztésével is sújtható amiatt, hogy nem teljesítették a hiánycsökkentési célokat sem a 2014-es, sem a 2015-ös évben.

A pénzügyminiszteri tanács jóváhagyását követően Madridnak és Lisszabonnak tíz napja van arra, hogy előterjessze védekezését, az Európai Bizottság pedig 20 napon belül dönthet a szankciók elrendeléséről, ha a két ország nem tudja bebizonyítani, hogy "rendkívüli gazdasági körülmények" miatt kényszerült a szabályok megszegésére.

A büntetések összege elérheti a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékát, de az is elképzelhető hogy nem vetnek ki pénzbüntetést a két országra.

Több miniszter is jelezte, hogy a "zéró" büntetés is egy lehetséges változat. Egy ilyen döntés azt jelezné, hogy Brüsszel nem akarja megbüntetni a két délnyugat-európai országot a Brexittel súlyosbított gazdasági instabilitás időszakában. "Az Európai Bizottság általános célja nem a büntetés, hanem az, hogy arra bátorítsa a tagállamokat, hogy megoldást találjanak a kötelezettségeik betartására" - mondta egy neve elhallgatását kérő uniós tisztségviselő.

Ez volt a gond

Az Európai Bizottság korábban megállapította, hogy Portugália nem teljesítette hiánycsökkentési célját, Spanyolország pedig valószínűleg nem tudja lefaragni a deficitet a megszabott határidőre, a két ország nem tett hatékony lépéseket a helyzet javítására.

A túlzottdeficit-eljárás keretében az Európai Bizottság minden évben meghatározza az elérendő hiánycélt a fokozatos csökkentés jegyében. Portugália és Spanyolország azonban az utóbbi két évben túllépte a megszabott korlátot. A spanyol államháztartás hiánya például tavaly elérte a bruttó hazai termék 5,1 százalékát, jócskán meghaladva a 4,2 százalékos célt. Portugáliának tavaly 2,5 százalékra kellett volna leszorítania a hiányt, de 4,4 százalék lett.

Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület elnöke közölte, hogy a bizottság valószínűleg elnézőbb álláspontra helyezkedik, ha Spanyolország és Portugália további hiánycsökkentő intézkedéseket foganatosít.

Az ügyvezető spanyol kormánynak azonban kicsi a mozgástere az idei hiányt csökkentő lépések megtételére, a portugál kormányzati intézkedéseket pedig nem tartja elégségesnek Brüsszel.

A spanyol miniszter optimista

Az ügyvezető spanyol gazdasági miniszter szerint Spanyolország végül nem kap majd büntetést az uniótól, amiért nem teljesítette a 3 százalékos költségvetési
hiánycélt 2014-ben és 2015-ben. Luis de Guindos erről keddi, brüsszeli sajtótájékoztatóján beszélt, miután az uniós tagállamok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (ECOFIN) jóváhagyta a deficitszankciós-eljárás megindítását a dél-európai országgal szemben.

"Meggyőződésem, hogy a büntetés zéró lesz" - fogalmazott a politikus, aki szerint "paradox" helyzet lenne megbírságolni azt az országot, amelynek gazdasága jelenleg a legnagyobb ütemben növekszik, és a legtöbb munkahelyet teremti az euróövezetben.

Véleménye szerint azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Spanyolország milyen gazdasági fordulatot ért el az elmúlt években, hiszen a gazdasági válság miatt négy évvel ezelőtt még az unió egyik legnagyobb kockázati tényezőjének számított. 

Amint lehet, benyújtják a védekezést

Luis de Guindos bízik abban, hogy az unió ad még egy évet Spanyolországnak, hogy elérje az előírt 3 százalékos célt.

Mint mondta, Spanyolország a lehető leghamarabb, már szerdán benyújtja védekezését az eljárással szemben az Európai Bizottságnak. "Rá fogunk mutatni Spanyolország egyértelmű elkötelezettségére abban, hogy az államháztartási hiányt 3 százalék alá csökkentse 2017-ben" - hangsúlyozta az ügyvezető miniszter, részletezve, hogy elképzelésük szerint - egyéb intézkedések mellett - például a társasági adó emelése révén 6 milliárd euróval csökkentenék az államháztartás hiányát. Megjegyezte, hogy ez már az új spanyol kormány feladata lesz.

Spanyolországot fél éve ügyvezető kormány irányítja. A két héttel ezelőtti parlamenti pártokat a jelenleg is kormányzó konzervatív Néppárt (PP) nyerte meg, de kis fölénnyel, a kormányalakításhoz más pártok támogatására van szüksége. Az erről szóló tárgyalások épp ezekben a napokban zajlanak.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A modernizáció hiánya miatt lassú az építőipar »