Egyre pesszimistábbak a brit üzletemberek

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Érzékelhetően romlott az üzleti hangulat a brit gazdaság feldolgozóipari és szolgáltatási szektorában a brit üzleti vállalkozások érdekképviseletét ellátó Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) hétfőn ismertetett legújabb negyedéves felmérésében.

A 7076 vállalat körében elvégzett harmadik negyedévi vizsgálat a BCC első olyan hangulatfelmérése, amely teljesen a brit EU-tagságról rendezett júniusi népszavazás utáni időszakra esett. A referendumon a brit választók szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Nem jellemző az optimizmus

A kamarai szövetség hétfőn ismertetett felmérése szerint azóta mindenekelőtt a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektorban észlelhető a kilátások megítélésének romlása.

A BCC adatai szerint a július és szeptember közötti időszakban megkérdezett szolgáltatási cégek 28 százaléka bízott abban, hogy forgalma növekedni fog a következő tizenkét hónapban. Az előző negyedévben e vállalati kör 44 százaléka számolt forgalombővüléssel a következő évre.

Ugyanezen időszak alatt 28 százalékról 15 százalékra csökkent azoknak a szolgáltatási cégeknek az aránya, amelyek alkalmazotti állományuk növelését tervezik egy éven belül, és az egy negyedévvel korábbi 23 százalék helyett most már csak 11 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy növelni kívánja a szakképzésre fordított befektetéseit.

A feldolgozószektorban 16 százalékról 8 százalékra csökkent azoknak a cégeknek az aránya, amelyek termelési beruházásaik növelését tervezik a következő tizenkét hónapra, és 19 százalékról 16 százalékra azoké, amelyek bővíteni kívánják alkalmazotti létszámukat.

Még mindig fenyeget a recesszió réme

A kamarai szövetség maga is meglehetősen borúlátó a brit gazdaság kilátásait illetően: legújabb, jelentősen rontott előrejelzése szerint a brit hazai össztermék az idén várhatóan 1,8 százalékkal, jövőre 1 százalékkal, 2018-ban 1,8 százalékkal nő. A BCC a népszavazás előtt erre a három évre még 2,2, 2,3, illetve 2,4 százalékos GDP-növekedést jósolt.

Más nagy londoni házak nem tartják teljesen kizártnak a recesszió lehetőségét sem. Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői a brit EU-tagságról tartott referendum óta heti rendszerességgel tesznek közzé "recessziófigyelő" gyorselemzéseket (UK Recession Watch). Legutóbbi előrejelzésükben közölték: változatlanul 20 százalékra taksálják a recesszió kockázatát a brit gazdaságban.

Ez mindazonáltal már javított becslés, a ház ugyanis a népszavazás utáni első helyzetértékeléseiben még 30 százalékos esélyt adott a brit recesszióra, ezt egy hónapja 25 százalékra, legutóbb pedig 20 százalékra csökkentette.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ez az igazi harc, a lifeprojekt »