Egyre több a munkanélküli az USA-ban

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A vártnál minimálisan nagyobb mértékben emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma háromezerrel, 213 ezerre nőtt a szeptember 21-én zárult héten. Elemzők kisebb, kétezer fős emelkedést, 212 ezres értéket vártak. Már a 238. egymást követő héten, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 750-nel, 212 ezerre csökkent.

A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat. A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 15 ezerrel, 1 millió 650 ezerre süllyedt a szeptember 14-ével végződött héten. Már a 128. egymást követő héten, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 12 ezer 750-nel, 1 millió 665 ezer 750-re esett. Ez a szám 125. hete áll kétmillió alatt.

Az amerikai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság körüli szinten mozog továbbra is, a munkaerőpiaci helyzet stabil, nem hatott rá különösebben a feldolgozóipar növekedésének lassulása és a recessziós aggodalmak sem. Egyelőre nem volt érdemi hatása az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi háborúnak sem, bár tavalyhoz képest lassult a foglalkoztatottság növekedése.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Javult a fogyasztói hangulat az USA-ban »