Egyre több külföldi kíváncsi Magyarországra

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

2017. szeptemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,3, a belföldi vendégeké 3,0 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 15 százalékkal emelkedett. A szállodai szobák ára országos szinten 10 százalékkal, Budapesten 14 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Többen jöttek, többet maradtak

A külföldi vendégek száma 4,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,3 százalékkal (1,4 millióra) emelkedett 2017 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest. A vendégéjszakában mért forgalom a kempingekben stagnált, a többi szállástípusban nőtt.

Az összes külföldivendég-éjszaka közel hattizedét realizáló Budapesten 6,4 százalékos volt a bővülés. A Balatonnál 9,0 százalékkal több éjszakát töltöttek a külföldi turisták, mint az előző év azonos hónapjában. 

A belföldi vendégek száma 3,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,0 százalékkal bővült, és megközelítette az 1,1 milliót.

A Balaton és Dél-Dunántúl kivételével a turisztikai régiókban nőtt a vendégéjszakák száma. A belföldivendég-éjszakák több mint ötödét a Balatonnál, 17 százalékát a Budapest–Közép-Dunavidék régióban regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek. 

A szállodák szobakihasználtsága 2,9 százalékponttal, 65,9 százalékra nőtt. 

Az áremelkedés meglökte a bevételt

A szobaárak és a szálláshelyi szolgáltatások jelentős áremelkedése eredményeként a kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál jóval dinamikusabban nőttek.

Az összes bruttó árbevétel 15 százalékkal (44 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 16 százalékkal (27 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 7,6 százalékkal (8 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 19 százalékkal (9 milliárd forintra) emelkedett. A külföldi szállásdíjbevétel 18 százalékkal, a belföldi 12 százalékkal magasabb volt az előző év szeptemberinél.  

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,8 százalékkal többet, 1,1 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 2143 szálláshelyen, köztük 880 szállodában fizethettek a vendégek.  

Mi változott egy év alatt?

Hazánkban az előző év azonos időpontjához közel hasonló számú, 3075 kereskedelmi szálláshely működött 2017. szeptember 30-án. A kiadható szobák száma 0,5 százalékkal csökkent, de így is meghaladta a 88 ezret. 

Az első kilenc hónapban a kereskedelmi szálláshelyek az előző év azonos időszakához képest 6,8 százalékkal több, összesen 23,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 8,7 százalékkal (11,8 millió), a belföldi vendégek 4,9 százalékkal több (11,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 3,8 százalékponttal, 60,5 százalékra emelkedett. 

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 17 százalékkal több, 354 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 18 százalékkal nőtt, és meghaladta a 215 milliárd forintot.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Szemet szemért - globális háború jöhet »