-->

Egyre több pénzt fordítanak természetvédelemre

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az elmúlt évtizedek egyértelmű nyertese a természetvédelem, azért kell dolgozni, hogy a természet is nyertessé váljon - hangoztatta a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a Balaton-felvidéki Nemzeti Park létrehozásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, a Salföldi majorban.

V. Németh Zsolt kiemelte, hogy a jelenlegi uniós ciklusban 2800 milliárd forintot fordítanak természetvédelemre, ami 500 milliárd forinttal több, mint az előző uniós ciklusban erre szánt összeg.

Javult a nemzeti parkok helyzete

Hozzátette: az elmúlt hét évben 45 százalékkal növekedett a nemzeti parkok állatállománya és 79 új országos természeti területet adtak át a meglévő bemutatóhelyek folyamatos megújítása mellett. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot - hat korábbi tájvédelmi körzet összevonásával - nyolcadikként hozták létre a hazai parkok sorában.

Puskás Zoltán, a park igazgatója elmondta, hogy a nemzeti park kialakításával, 56 ezer hektáron, létrejött a Balaton-felvidék teljes területére kiterjedő védett ökológiai rendszer.

Az elmúlt időszak eredményei közül kiemelte, hogy a Bakony-Balaton Geopark három éve az UNESCO globális geoparkjának részévé vált.

Növekvő állomány

Puskás Zoltán szólt arról, hogy 1997-ben 13 szürkemarha élt a területen, mára 168-ra emelkedett a számuk. Húsz évvel ezelőtt 50 bivaly volt a nemzeti parkban, ma 242 él belőlük a itt, illetve a gépesítés is jelentősen fejlődött, hiszen húsz éve egy traktora volt a parknak, mára viszont tizenkét erőgép dolgozik a területen - részletezte.

Tardy János nyugalmazott helyettes államtitkár, egyetemi tanár a nemzeti park elmúlt évtizedeinek történetét idézte fel. Elmondta, hogy az egykori Béke Tsz. területén jött létre a jelenlegi Salföldi major.

Kifejtette, a korábbi évtizedekben gyakori volt, hogy nem a természetvédelem érdekeit tartották szem előtt, éppen ezért nagy öröm, hogy mára számos természeti értéket sikerült megmenteni, megőrizni.

Tegyük boldoggá a Földet
Az évi 500 kilogramm egy főre jutó hulladéknak csak 10 százalékát válogatják szét és juttatják el a gyűjtőkonténerekbe. A szemét egy hasonlóan kis részét pedig fővárosi hulladékégetőben hasznosítják, de még így is körülbelül 80 százalék csak a hulladéklerakókban végzi. Egy kis szemléletváltással azonban sokat tehetünk azért, hogy ezek a számok közeledjenek egymáshoz, hosszú távon pedig akár meg is fordulhassanak. Az sem mindegy, hogyan válunk meg a felesleges elektronikai eszközöktől, összetételük miatt ugyanis komoly veszélyt jelentenek a környezetre. Nézzük, mit tehetünk! Ha pedig szeretnél takarítás közben is odafigyelni környezeted védelmére, és mellette még spórolni is, akkor ide kattints!

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az Opelnek az eladásoknál is fontosabbak az emissziós normák »