Egyre trendibb a zöldenergia a multik körében

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Egyre több nagyvállalat választja a megújuló energiaforrásokat - derül ki a The Climate Group új, a davosi Világgazdasági Fórumon ismertetett jelentéséből. A friss adatok szerint egyre több mulicég fedezi 100 százalékban zöldenergiából működésének áramszükségletét.

Üdv a csapatban!

A Marks & Spencer, az Sky PLC és az Elopak Inc néhány azok közül az európai vállalatok közül, amelyek 2016-ban elérték a kitűzött céljukat, miszerint megújuló forrásokból állították elő a szükséges villamosenergia 100 százalékát - számolt be róla az euractiv.com.

Franciaországban a Crédit Agricole bank ünnepelhette a zöldenergia 100 százaélkos kiterjesztését, míg Németországban a Commerzbank továbbra is megújuló erőforrásokból fedezi teljes működését - áll a Davosban bemutatott jelentésben, amely a globális villamosenergia-piacok úrjadefiniálásának nagyvállalati szerepvállalását vizsgálja.

A The Climate Group kutatása a nagyvállalatok zöldenergiára való átállásának 2016-17-ben tett erőfeszítéseit követte nyomon.

A fejlődés "sokkal lassabb" Európában

Globális szinten a legnagyobb eredményeket 2016-ban a Bank of America, az Astra Zeneca és a Coca Cola Enterprises Inc. mutatta fel, hiszen a megújuló energiák felhasználási arányát több mint háromszorosára növelték az előző évhez képes - nyilatkozta a RE100 csoport, amely a 100 százalékig megújuló energiával való működés mellett elkötelezett vállalatait gyűjti össze a világ minden tájáról.

Kiderült azonban az is, hogy a globális növekedés nem kiegyenlített, hiszen a vállalati energiaellátást megreformáló cégek között kiugró fölénnyel vezetnek az Amerikai társaságok.

“Európában is évek óta egyre erősebb a törekvés, de az előrehaladás mértéke jóval lassabb, ráadásul hatalmas regionális különbségeket látunk egyes országok között az eltérő szabályozások miatt” - mondta Sam Kimmins, a RE100 igazgatója.

Az olyan országok, mint az Egyesült Királyság, Hollandia, Írország és a köztudottan zöldenergia-barát skandináv országok például gyors fejlődést produkáltak az elmúlt időszakban. Más európai országokban azonban gyakran ütköznek politikai vagy jogszabályi akadályokba az energiafejlesztést célzó beruházási tervek.

Várják a változást

“Reméljük, hogy az EU döntéshozói és az európai országok kormányai olyan politikai környezetet teremtenek majd, amely az energiapiac új irányelvének bizottsági elfogadását követően magasabb szintű befektetéseket vonz” - mondta Kimmins az EURACTIV-nek.

Globális szinten ugyanis nem a pénzügyi akadályok jelentik a legnagyobb kihívást az RE100 vállalatoknak, sokkal inkább a megfelelő szerződések vagy tanúsítványok hiánya jelent problémát. 

Mégis egyre több nagy cég csatlaozik a mozgalomhoz: a Danone és a Reckitt Benckiser - amely olyan híres márkákat birtokol, mint a Durex, az Air Wick és Dettol -  például pont a Világgazdasági Fórumon jelentette be elkötelezettségét affelé, hogy 2030-ig 100 százalékosan átállnak a zöldenergiára.

Európában a rendszer épp reform alatt áll az EU megújuló energiákkal kapcsolatos irányelvének felülvizsgálata részeként, amelyet a közelmúltban szavaztak az Európai Parlamentben. Az EU tagállamokkal való végleges tárgyalások várhatóan hamarosan megkezdődnek.

Vállalatok ösztönzése

"A Parlament fontos lépéseket tett azért, hogy a vállalatok felé egyre inkább elérhetővé váljanak a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek" - mondta a SolarPower Europe politikai igazgatója arra a kiemelt célkitűzésre hivatkozva, miszerint Európa energiaforrásainak 35 százalékát zöldenergia tegye ki.

"Ez arra ösztönzi a vállalatokat, hogy egyre inkább a megújuló energiaforrásokba fektessenek be” - mondta Aurélie Beauvais az EURACTIV-nek, üdvözölve, hogy zöldenergia alkalmazásával kapcsolatos korlátok feloldásának sikerességéről rendszeres jelentést tesznek majd a nemzeti hatóságok.

"Felszólítjuk az Európai Tanács tagjait, hogy biztosítsanak a szakszervezetek számára egy támogató szakpolitikai keretet annak érdekében, hogy lehetővé tegyék ezt a befektetési lehetőséget, miközben biztosítják a párizsi megállapodás céljainak teljesítését" - nyilatkozta RE100.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Közzétette féléves jelentését az ENEFI »

4IG 609 (1,00 ) APPENINN 333 (-2,21 ) AutoWallis 84 (-0,59 ) DELTA 79 (0,13 ) ENEFI 315 (5,00 ) FUTURAQUA 64 (4,92 ) GSPARK 3250 (-0,91 ) Gloster 2800 (2,19 ) MASTERPLAST 704 (-0,28 ) MOL 1685 (-0,35 ) MTELEKOM 364 (0,28 ) NUTEX 23 (2,86 ) OPUS 247 (1,65 ) OTP 9470 (1,39 ) OTT1 164 (1,49 ) RICHTER 6565 (0,23 ) SET Group 58 (0,87 )