Egységes áfabevallás lehet az EU-ban?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Komoly egyszerűsítést hozhat magyar szempontból az Európai Bizottság által szerdán javaslatban előterjesztett egységes uniós áfabevallás.

Az új szabályozástól Brüsszel az évente közel 200 milliárd eurónyi be nem szedett áfa összegének a csökkentését várja, miközben az egyszerűsítés a várakozások szerint 15 milliárd euróval mérsékelné az EU-ban működő cégek adminisztrációs terheit - olvasható az RSM DTM Hungary közleményében.

Október 23-án az Európai Bizottság módosító javaslatot terjesztetett elő az úgynevezett egységes áfabevallás vonatkozásában. A nyilvánosságra került javaslat az áfadirektíva módosításán keresztül kívánja elérni céljait. „A bizottsági javaslat elfogadását valószínűsíti, hogy régóta előkészített anyagról van szó, és az áfaügy harmonizált terület az EU-ban. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a mostani javaslat számos kisebb-nagyobb kompromisszum árán jött létre, amelyek továbbra is nehezíthetik a gyorsabb, áttekinthetőbb információáramlást” – mutat rá Hegedüs Sándor, az RSM DTM adóüzletág vezető partnere.

Csökkenhetnek a vállalkozások adminisztrációs terhei

A javaslat szerint az egységes bevallással a vállalkozások adminisztrációs terhei mintegy 15 milliárd euróval csökkenthetőek éves szinten, ezzel is segítve az Európai Unióban a határokon átnyúló gazdasági tevékenységet. Ezen túl az információk gyorsabb rendelkezésre állásának köszönhetően további eredményt várnak az éves szinten 193 milliárd eurónyi be nem szedett áfa összegének csökkentésével kapcsolatban is.

A beterjesztett javaslat szerint az egységes bevallás közös, minden tagállamra nézve kötelező része mindössze 5 adatmezőt tartalmaz: a fizetendő adót és annak alapját, a levonható adót és annak alapját, valamint ezek egyenlegét, azaz, hogy az adott időszakban az adóalany áfát fizet-e, vagy visszaigényel, és azt milyen mértékben.

A tervezet megalkotása során egyértelművé vált, hogy az egyszerűsítés fenti mértéke túlzó lenne, illetve egyes adóellenőrzési és adatgyűjtési érdekeket sértene, ezért a tagállamok számára lehetőséget biztosít, hogy a fizetendő oldalon a javaslatban meghatározott további 8, míg a levonandó oldalon további 13 adatmezőt alakítsanak ki. Mindez komoly egyszerűsítést jelenthet a jelenleg használt magyar áfabevalláshoz képest, amely 108 sort tartalmaz, nem számítva az úgynevezett belföldi összesítő jelentés sorait.

Egyik tagállam sem kaphat kibúvót

Magyar szempontból ugyanakkor érdekes kérdés, hogy az új szabályozást hogyan lehet majd összhangba hozni a belföldi egységes összesítő jelentéssel. „Emiatt igazából két út tűnik lehetségesnek: az egységes áfabevallás miatt vagy megszűnik az összesítő jelentés jelenlegi formájában, vagy valami újat kell kitalálni helyette” – elemzi a javaslat lehetséges hazai következményeit Hegedüs Sándor. Az új szabályozás alól kibúvót valószínűleg egyik tagállam sem kaphat majd, legfeljebb derogációt, de azt is csak kellően indokolt esetben. „Magyarországnak várhatóan kemény tárgyalásokra és hatékony háttéregyeztetésekre kell majd felkészülnie ahhoz, hogy a várható derogációs igény pozitív jelzést kapjon az Uniótól.” – emlékeztet az RSM DTM szakembere.

Több idő jut majd a bevallások elkészítésére

További célként fogalmazta meg az Európai Bizottság, hogy a bevallási gyakoriság és a bevallás határidejének időpontja is egységesedjen. A bevallási időszak vonatkozásban főszabályként az egy hónapos periódust jelöli meg a javaslat, de lehetőséget biztosít a tagállamok számára, hogy attól eltérjenek. Például kétmillió euró éves bevétel alatt a tagállamok lehetővé tehetik, hogy a vállalkozások a bevallásukat csak negyedévenként adják be. A lehető leghosszabb időszakot egy évben határozza meg a javaslat. A bevallás benyújtására előírt határidő ez alapján nem lehetne kevesebb, mint egy hónap, azonban nem haladhatja meg a két hónapot. Mindebből látszik, hogy a jelenlegi magyar előírásoknál több időt biztosítana a Bizottság javaslata a bevallás elkészítésére és benyújtására.

A fent vázolt kiskapuk kapcsán joggal merülhet fel a kérdés, hogy az egységes áfabevallás mekkora kézzelfogható egyszerűsítést jelent a nemzetközi társaságok számára. „Valószínűleg ez csak bizonyos területeken valósul majd meg, mint például az áfaregisztrációk esetében. Az előírásoknál továbbra is fennmaradó sok apró tagállami eltérés miatt azonban az egyes helyi szabályozási rendszerek ismerete továbbra is alapos szakértelmet kíván” – hangsúlyozza Hegedüs Sándor.

Az egységes bevallás vonatkozásban még azt is előírnák, hogy minden tagállamnak lehetővé kell tennie a bevallások elektronikus benyújtását.

Amennyiben a Bizottság javaslata elfogadják, akkor várhatóan 2017. január 1-től nyújthatnak be új, uniós szinten egységesített bevallást a vállalkozások.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ebből is látszik, milyen fontos az itthoni méhészet »

4IG 1032 (0,19 ) AKKO Invest 25200 (1,61 ) APPENINN 475 (2,81 ) AutoWallis 123 (4,26 ) BIF 305 (2,35 ) CIGPANNONIA 370 (0,95 ) CSEPEL 652 (-6,86 ) Duna House A 4000 (-2,20 ) EHEP 13500 (12,50 ) ENEFI 470 (-1,88 ) ESTMEDIA 84 (3,45 ) FUTURAQUA 79 (-1,25 ) GSPARK 3700 (0,27 ) KONZUM 214 (-1,83 ) KPACK 20000 (-0,99 ) MASTERPLAST 718 (-1,37 ) MOL 3120 (0,45 ) NORDTELEKOM 41 (-3,57 ) NUTEX 27 (-3,57 ) OPUS 432 (-0,32 ) ORMESTER 2660 (5,56 ) OTP 11690 (-0,51 ) OTT1 200 (-0,99 ) PANNERGY 710 (-0,56 ) RICHTER 5130 (0,10 ) SET Group 667 (11,35 ) TAKAREK 640 (-2,14 ) WABERERS 1210 (-5,84 ) ZWACK 17500 (-1,13 )