Együttműködés nélkül káosz lesz a migránsügyből

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Az európai államoknak közös intézkedéseket kell hozniuk a migráció kérdésében, mert a jelenlegi menekülthullám kezelése csak közös európai összefogással lehetséges - hangzott el a cseh és a francia külügyminiszter vasárnap esti sajtótájékoztatóján Prágában. Közben a német szociáldemokraták nagyobb határozottságot várnak a koalíciós társ konzervatívoktól. Hazánkban a BÁH 485 új munkatársat vesz fel.

A bomlástól kell megmenti Európát

"Ha nem keresünk közösen összefogást, akkor az komoly mértékben bomlasztólag hathat Európára. A Cseh Köztársaságnak komoly érdeke fűződik a schengeni övezet fenntartásához" - jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter.

Francia kollégája Laurent Fabius úgy látja, hogy a jelenlegi migrációs válság "világméretű". "Minden megoldást közösen kell kidolgozni" - szögezte le Fabius, aki a cseh nagykövetek hétfői értekezlete alkalmával látogatott el Prágába. Fabius a nagykövetek prágai tanácskozásán mond beszédet.
A megoldásnak két pólusa van - vélekedett a francia diplomácia vezetője.

Kétoldalú kérdéskör

Az egyik oldalon a menekültekkel és a menekülthullám által leginkább érintett országokkal való szolidaritás áll, míg a másik oldalon a bezártság és a lehető legkeményebb fellépés, illetve intézkedések meghozatala az embercsempészek és az embercsempészet ellen. "

Ugyancsak szükséges különbséget tenni azok között, akik indokoltan jönnek, illetve azok között, akik gazdasági érdekektől vezérelve" - mutatott rá Fabius. Mindkét miniszter szerint az illegális migráció miatt Macedóniában rendkívül bonyolult helyzet alakult ki, amelyet sürgősen meg kell oldani.

"Más országok is olyan migrációs hullámmal találták magukat szemben, amelynek kezelése meghaladja erejüket" - jegyezte meg Zaorálek, de nem nevezte meg, mely országokra gondolt.

Határozottabb fellépést várnak a partnertől

A német szociáldemokrata párt (SPD) nagyobb határozottságot vár el a koalíciós társ CDU/CSU konzervatív pártszövetségtől a menekültválság kezelésében és élesen bírálja az uniós társállamokat a válságban tanúsított magatartásuk miatt.

Az SPD elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter az ARD országos közszolgálati televízióban vasárnap este sugárzott interjúban kiemelte, hogy már több mint egy éve figyelmezteti az Angela Merkel vezette konzervatívokat "arra a veszélyre, hogy alábecsülhetjük a baj súlyosságát".
A koalíciós társ azonban eddig egyáltalán nem, vagy csak nagyon visszafogottan reagált a figyelmeztetésre.

"A helyzet azonban már annyira drámai, hogy nagyon remélem, végre lesz valami változás" a konzervatívok viszonyulásában - mondta a szociáldemokraták vezetője.

Történelmi kihívást jelentenek a migránsok

Hangsúlyozta, hogy az utóbbi hónapokban fölerősödött menekülthullám "az újraegyesítés óta a legnagyobb kihívás elé állítja Németországot", ezért nem szabad az "egymásra mutogatás" politikáját gyakorolni és "pártpolitikai alapon reagálni".

Sigmar Gabriel a menekültválság uniós dimenziójáról szólva kijelentette: "óriási szégyen, hogy a tagállamok többsége csak annyit bír mondani, hogy +nekem ehhez nincsen semmi közöm+", az pedig az egész Európai Unió számára "blamázs", hogy az ENSZ-nek kell segítenie a menekülteken egy görög szigeten, mert az EU "a nyári szabadság üzemmódjában" működik.
Az SPD elnöke úgy vélekedett, valamilyen félreértés történhetett azzal kapcsolatban, hogy valójában mit is jelent az Európai Unió. Az EU nem olyan közösség, amelynek tevékenységében "az ember részt vesz, ha pénzt kap érte, hanem egy értékközösség", és a szükség, a szegénység, a háború és a polgárháború "hatalmas hulláma" miatt éppen ezt kell bebizonyítani.

A menekültek azért jönnek Európába, mert "szabadságot, igazságosságot és szolidaritást várnak tőlünk, vagyis éppen azt, amiről szól az EU" - mondta a német alkancellár.

10 pontos javaslatcsomag

Sigmar Gabriel és a kormány egy másik tekintélyes szociáldemokrata tagja, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter egy tízpontos javaslatcsomagot terjesztett elő a válság kezelésére. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív vasárnapi lapban megjelent írásukban a szociáldemokrata politikusok kiemelték, hogy a menekültválság várhatóan a következő években sem enyhül, az EU-nak ezért sürgősen cselekednie kell.
A javaslatok között szerepel, hogy valamennyi tagállamban egyformán érvényes, egységes szabályokat kell bevezetni a menedékkérők elhelyezésének körülményeiről, és ki kell dolgozni egy "európai menekültügyi kódexet", amelynek révén a védelemre szoruló menedékkérők az EU teljes területén érvényes menekültstátust kapnak.

Nem egyforma a tehermegoszlás
Az SPD szerint jelenleg "alig néhány tagállam viseli a felelősség egészét, ami éppen úgy tarthatatlan, mint az a rendszer, amely egyoldalúan azokra az országokra helyezi a terheket, amelyek véletlenül uniós külső határral rendelkeznek".

Ezért "kötelező, és objektív kritériumok alapján meghatározott befogadási kvótákat kell bevezetni valamennyi tagállam számára, a teherbíró képességüknek megfelelően". Ennek a megoldásnak az a legfőbb célja, hogy a közösség segítsen azon tagjainak, amelyekre jelenleg a legnagyobb teher nehezedik - fejtegette ki az alkancellár és a külügyminiszter.
A javaslatok között az is szerepel, hogy alakítsanak ki közös "európai határmenedzsment" rendszert, ami nemcsak az uniós külső határok közös védelmét jelenti, hanem azt is, hogy uniós szinten kell intézkedni az EU területére lépő menedékkérők regisztrációjáról és ellátásáról.

Erősít a magyar hatóság is

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) már elkezdte betölteni azokat a kormánytisztviselői és közalkalmazotti állásokat, amelyeket a megnövekedett migráció miatt hirdetett meg - írta a Magyar Hírlap hétfőn.

A BÁH a lapot úgy tájékoztatta: 485 munkatársat vesz fel, a legtöbbjüket határozott, jövő augusztusig tartó időtartamra. Az új kormánytisztviselők részben menekültügyi hatósági feladatokat látnak majd el, a közalkalmazottak pedig a befogadó intézmények működtetésében kapnak feladatot, döntően vidéken.

A többi közt számviteli, műszaki, közgazdasági, valamint menekültügyi ügyintézőt, a bicskei és a békéscsabai telephelyre közegészségügyi szakorvost és közegészségügyi felügyelőt keresnek.

Intézményi fejlesztésre is szükség van
Ugyanakkor a befogadókapacitás növelésére a kormány két további intézmény létrehozását tervezi; az új átmeneti állomások ezer-ezer embernek nyújtanak majd szállást - írta a Magyar Hírlap.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A pincébe hullott a befektetők hangulata »

4IG 603 (2,20 ) AKKO Invest 505 (3,91 ) ALTEO 862 (0,94 ) APPENINN 363 (-1,89 ) AutoWallis 107 (-1,83 ) BIF 315 (0,32 ) CIGPANNONIA 186 (0,43 ) CSEPEL 488 (8,44 ) CyBERG 1550 (3,33 ) DM-KER 4500 (5,88 ) Duna House A 3790 (-0,26 ) EHEP 8000 (-1,23 ) ELMU 34000 (-0,58 ) EMASZ 31000 (-0,64 ) ENEFI 378 (-7,58 ) ESTMEDIA 125 (-2,35 ) GSPARK 5240 (-0,38 ) MASTERPLAST 762 (0,79 ) MOL 2640 (1,46 ) MTELEKOM 446 (-1,55 ) NORDTELEKOM 48 (-0,10 ) NUTEX 39 (0,26 ) OPUS 288 (-1,97 ) OTT1 208 (-1,19 ) PANNERGY 752 (0,80 ) RABA 1155 (3,12 ) RICHTER 7060 (1,00 ) SET Group 101 (-0,20 ) TAKAREK 504 (0,80 ) WABERERS 1090 (0,46 )