EKB - befejeződik az eszközvásárlási program

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Európai Központi Bank (EKB) az euróövezeti gazdasági növekedés lassuló üteme ellenére is a korábban bejelentetteknek megfelelően az év végére befejezi eszközvásárlási programját - jelentette ki Mario Draghi az EKB elnöke az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt.

Az EKB elnöke beszámolójában teljesen természetes jelenségnek nevezte a növekedés kései fázisában fellépő lendületvesztést. "A lassulás részben átmeneti jellegű tényezőknek tulajdonítható" - mutatott rá, kiemelve, hogy az autóipari termelés a legfrissebb adatok szerint ismét felfutóban van. Az euróövezet gazdasági növekedése a harmadik negyedévben négy éve a leglassúbb ütemet érte el negyedéves bázison. Mario Dragi beszámolójában hangot adott annak a határozott meggyőződésének, hogy a GDP-növekedés lassuló üteme nem indokolja a 2,6 ezer milliárd euró eszközvásárlási program decemberi kifuttatásának elhalasztását, mivel az inflációs nyomás a célnak megfelelően alakul és a foglalkoztatás is emelkedik.

Az EKB decemberi ülésén hozza meg a végső döntést az eszközvásárlási program befejezéséről. A már nyilvánosságra hozott szándéknak megfelelően azonban a legvégső bejelentés már csak formalitásnak tekinthető, hiszen ellenkező esetben túl nagy piaci megrázkódtatást kockázatna az EKB. A Mario Draghi európai parlamenti bizottsági meghallgatásán megismételte az euróövezeti tagországokhoz intézett javaslatát is közös euróövezeti költségvetés létrehozására, ami szerinte erősebb védelmet biztosítana a jövőben esetleg bekövetkező pénzügyi válságok kezeléséhez.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az Európai Központi Bank első női elnöke lehet »