El kell kerülni a kereskedelmi háborút

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Philipp Rösler német gazdasági miniszter felszólította az Európai Bizottságot, hogy kerülje el a kereskedelmi háborút Kínával.

"Németország mindig világossá tette, hogy nem a konfrontáció, hanem a párbeszéd mellett van" - mondta a miniszter szerdán az ARD televízióban.

Rösler súlyos hibának nevezte, hogy a bizottság átmenetileg büntetővámot vetett ki a kínai napelemekre, és hangsúlyozta: minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy a konfliktus más ágazatokra is átterjedjen.

A brüsszeli lépésre válaszul a kínai kereskedelmi minisztérium közölte, hogy vizsgálatot indít az Európai Unióból származó borokkal szemben.

A Pekingben dolgozó uniós szakdiplomaták szerint a döntés évekre visszavetheti az ágazatot, részben a várható vámemelés mértéke, másrészt annak pszichikai hatása miatt. A behozatali eljárás ugyanis hosszadalmas, a bizonyítás rendkívül bonyolult, s az egy-két éves folyamat közben az importőrök új szállítókat fognak keresni.

Kínai adatok szerint az ország tavaly 290 millió liter bort importált az unióból.

Ugyanakkor a brüsszeli bizottság szerint a kínai napelemek méltányos piaci ára 88 százalékkal magasabb kellene hogy legyen, mint a jelenleg érvényes árak. A bizottság azzal érvel, hogy az európai napelemgyártó ágazatban 25 ezer munkahely sorsa forog kockán.

"A munkámat végzem" - védte meg Brüsszel lépését Karel De Gucht kereskedelmi biztos.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Egyre kevésbé növekednek az árak az unióban »