Elárasztotta az olcsó acél Európát

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Európai Bizottság (EB) május óta tartó dömpingellenes vizsgálata keretében elrendelte, hogy a nemzeti vámhatóságok december 13-i hatállyal regisztrálják az Oroszországból és Kínából az unióba érkező, hidegen síkhengerelt acél behozatalát.

Ha a vizsgálat során beigazolódik, hogy az említett országokból származó kereskedők tisztességtelenül alacsony áron értékesítették az acélt az Európai Unióban, a regisztráció segítségével utólagosan számítják fel a vámot a behozott termékekre.

Az EB a tagországok acélipari szakmai érdekképviseleti szervezete, az Eurofer panasza nyomán indította a vizsgálatot az orosz és a kínai származású acél behozatala ügyében. Az Eurofer szerint a 28 százalékot is eléri a kínai acéltermékek esetében a "dömpingárrés", az az ár, amennyivel az exportár alatta marad a normál piaci árnak. Az orosz termékeknél ez 15-20 százalék.

Az acélipari szervezet szerint az is alátámasztja a regisztrációs eljárás jogosságát, hogy a kereskedők tisztában vannak a dömping tényével, a vizsgálat májusi elrendelése óta megnövekedett az uniós acélimport.

Idén május és szeptember között harmadával nőtt a kínai és csaknem felével az orosz acél behozatala az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A bizottság szerint a fenti két országból származó acél importára további 5 százalékkal csökkent.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

EU 35 milliárd eurónyi amerikai árura vethetmek ki vámot »