Elbukta a Moody's felminősítését Románia

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Stabilra rontotta péntek éjjel a felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról Románia "Baa3" államadós-besorolásának kilátását a Moody's Investors Service, levéve a napirendről a román szuverén adósosztályzat javítását.

Ellentétes fejlemények

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést elsősorban azzal indokolta, hogy az expanzív román költségvetési politika az államháztartási hiány érdemi növekedését okozta, és ez várhatóan a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta emelkedéséhez vezet.

A Moody's az indokok között említi azt is, hogy a román makrogazdasági politika pro-ciklikus jellege gyors bérnövekedéshez, a versenyképesség romlásához és a folyómérleg-hiány bővüléséhez vezetett. Ezek a fejlemények ellentétesek azokkal a reálgazdasági és költségvetési folyamatokkal, amelyekre a Moody's 2015 decemberében, az osztályzati kilátás pozitívra javításának idején számított - áll a hitelminősítő indoklásában.

Elszalasztott lehetőségek

A Moody's szerint a román kormány a költségvetési politika lazításából és az államadósság-ráta ebből eredő növekedéséből következtethetően nem használta ki a kedvező makrogazdasági és piaci kondíciókat arra, hogy egyértelműen lefelé tartó pályára állítsa közadósság-állományt, és arra sem, hogy helyreállítsa a költségvetési védőtartalékokat, amelyeket a pénzügyi válság idején elveszített.

A GDP-arányos államháztartási hiány a 2009-ben mért 9 százalékról 2015-re 1 százalék alá csökkent, ám a román közfinanszírozási folyamatok azóta megfordultak, és várhatóan a következő években ismét romlani fognak a költségvetési lazítás következményeként - áll a Moody's elemzésében. A cég várakozása szerint az államadósság-ráta ebben a környezetben 2021-ig 45 százalék fölé emelkedik a 2015-ben mért 38 százalékról és a válság előtt, 2007-ben mért 12,7 százalékról.

A kilátások

A Moody's szerint az ilyen mértékű romlás érzékenyebbé teszi a román gazdaságot a külső piaci kondíciók romlására. A hitelminősítő szerint jóllehet a román gazdaság rövid távú növekedési lendülete robusztus, ennek hajtóereje azonban jórészt az expanzív költségvetési politika. A Moody's várakozása szerint a román hazai össztermék a tavalyi 4,8 százalék után még az idén is 4 százalékkal, jövőre 3,5 százalékkal növekszik, a jelenlegi nagyon kedvező növekedési lendület azonban nem fenntartható, és túlértékeli a román gazdaság hosszú távú növekedési potenciálját.

A gazdasági növekedés a korábbi exportvezérelt jelleg helyett ma már elsősorban a hazai keresletre alapul, ennek hajtóereje pedig a költségvetési ösztönzés - áll a Moody's elemzésében. A cég szerint mindeközben a gazdaság szerkezeti reformjában és az infrastrukturális fejlesztésben korlátozott és lassú az előrelépés. A belső kereslet erőteljes növekedése miatt a román folyómérleg-hiány tavaly a hazai össztermék 2,3 százalékára - az előző évi deficit kétszeresére - duzzadt. A Moody's várakozása szerint a folyómérleg-hiány az idén a GDP-érték 3 százaléka körüli szintre, 2018-ban 3,1 százalékra növekszik tovább.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

19 százalékkal csökkent a román export »