Elég gáz van az országban

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Semmi nem veszélyezteti Magyarország energiaellátásának biztonságát - hangsúlyozta Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.

Van elég tartalék

A hivatal 2013-2015-ös országgyűlési beszámolója kapcsán az elnök egyebek mellett kiemelte: az ellátásbiztonság érdekében a MEKH folyamatosan figyelemmel kíséri az energiahordozók meglétét, különösen a téli időszakban. Jelenleg 3,7 milliárd köbméter földgáz van a tárolókban, ami 13 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél - közölte.

Külön jogszabály rendelkezik a cégek, szervezetek ellátásáról. Az elmúlt években nem volt szükség korlátozásra. A MEKH arra törekszik, hogy a lakossági ellátás biztosítása mellett minden esetben energiához jussanak azok a vállalkozások, amelyek termelnek, illetve munkavállalókat foglalkoztatnak - hangsúlyozta.

Olcsó rezsi

Dorkota Lajos kitért arra, hogy fontos feladata volt a hivatalnak a rezsicsökkentésben való közreműködés. Felhívta a figyelmet, hogy jelentősen csökkentek az európai fővárosokhoz viszonyítva a magyar rezsidíjak.

Az áramdíjat nézve korábban a 29 fővárosból a harmadik legdrágább volt Budapest, míg most a 25. helyen áll, tehát a negyedik legolcsóbb. A földgázt tekintve pedig a második legolcsóbb, csak Bukarestben kell kevesebbet fizetni a gázért - ismertette.

Vannak panaszos ügyek

Kérdésekre válaszolva a MEKH elnöke a többi között elmondta: az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan figyelemmel kísérik a magyarországi energiaipari cégek beruházási, fejlesztési terveit.

Közölte: hivatalba lépésekor, 2013 júliusában mintegy 6000 fogyasztóvédelmi panaszos ügy volt a MEKH-nél. Jelenleg 2300 ügy kivizsgálása van folyamatban, és a hátralékos ügyeket az év végéig elintézik. Ugyancsak kérdésre válaszolva jelezte, a rezsicsökkentés eredményeként összesen 641 milliárd forint marad a fogyasztóknál.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága 10 igen szavazattal és 4 tartózkodással elfogadta a MEKH 2013-mas, 2014-es és 2015-ös beszámolóját.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

KSH: félmilliárd euró a külkereskedelmi többlet »