Elektromos buszflotta – ismeretlenek a költségek

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A világ fejlettebb országainak városi közlekedésében egyre nagyobb szerephez jutnak a zöldenergiára épülő technológiák. Most a hollandiai Amszterdam vezetői határozták el, hogy 2025-re a teljes fővárosi buszhálózaton elektromos meghajtásúakra cserélik a járműállományt.

Hollandia már régen az élen jár a környezetet kímélő okos technológiák megvalósításában. A legkorszerűbb kerékpár utakat építik a többi között a városaikban is, annak érdekében, hogy mind több lakos kiszálljon az autójából, s inkább biciklizve jusson el a munkahelyére. Az első lépcsőben, két esztendő alatt kívánnak felváltani negyven dízel üzemanyagot használó autóbuszt e-járművel. Ezután következik a második szakasz, amely során mind a kétszáz tagja a városi autóbusz flottának elektromos meghajtású buszokból áll majd.

Tért hódít a városban a zöldenergia

Nem csak az autóbusz közlekedésüket kívánják megreformálni az amszterdamiak. A norvégokhoz hasonlóan a városi vízi közlekedésben is elektromos meghajtású kompokat használnak hamarosan. A város vezetése jelenleg tárgyal az autóbusz vállalattal az elképzelés megvalósításáról. Egyelőre még nem ismert, mennyi pénzbe kerül majd a nagyszabású projekt megvalósítása.

Tény, jelenleg Amszterdam az európai nagyváros, amely minden kompromisszum nélkül át kíván állni az elektromos városi tömegközlekedésre. Ám nem ők az egyedüliek Hollandiában, akik hasonló reformokon dolgoznak. Olyan városokban, mint Utrecht és Maastricht már egy ideje eredményesen vesznek részt a közlekedésben az elektromos autóbuszok.

Növekszik Amszterdam vonzereje a jövőben

Németországban szintén ebbe az irányban megy a nagyvárosok tömegközlekedésének fejlesztése. Berlinben, vagy Osnabrückben szintén ott vannak az utakon az e-buszok. Arra a gondolatra azonban még messze nem jutottak e városokban a közlekedési szakemberek és a városi vezetők, hogy a teljes autóbuszforgalmat elektromosra állítanák át.

Berlinben is járnak e-buszok.A hollandok úgy gondolkodnak, hogy a városi autóbusz közlekedés kizöldítése hosszabb távon komoly haszonnal jár majd. A legnagyobb nyertesek maguk az amszterdamiak lesznek, hiszen csökken városuk környezeti terhelése. Ez a helyzet a város iránt érdeklődők számára is nagyobb vonzerőt jelenthet a jövőben.

Magyar fejlesztést teszteltek tavasszal

Magyar vonatkozás, hogy tavasszal elindult a BKV 15-ös, 16-os és 26-os vonalán az Evopro által fejlesztett hazai elektromos busz utasok számára is elérhető tesztjárata. A Modulo Medio Electric prototípussal az utasok díjtalanul utazhattak a BKV által meghatározott vonalakon majd egy hónapon keresztül. A magyar mérnökök által tervezett, fejlesztett és gyártott Modulo buszcsalád elektromos hajtású prototípusa, a Medio Electric ultrakönnyű, kompozit szerkezetű, s mintegy ötvenhét százalékos magyar értékhányaddal rendelkezik. A null emissziós autóbusz nyolc méter hosszú, hatvanöt utas szállítására alkalmas.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
4IG 614 (0,99 ) AKKO Invest 428 (0,94 ) ALTEO 754 (1,89 ) APPENINN 340 (3,50 ) AutoWallis 83 (-2,59 ) CIGPANNONIA 285 (-2,06 ) DELTA 82 (1,88 ) Duna House 300 (-3,23 ) FORRAS/OE 1140 (7,55 ) FUTURAQUA 60 (0,50 ) Gloster 2600 (-1,07 ) MASTERPLAST 714 (-2,19 ) MOL 1679 (0,90 ) MTELEKOM 367 (0,14 ) NORDTELEKOM 24 (-0,42 ) NUTEX 22 (1,14 ) OPUS 245 (7,93 ) OTP 9325 (-1,22 ) OTT1 175 (1,04 ) RICHTER 6725 (-0,66 ) TAKAREK 439 (-1,57 )