Újragondolhatja tervét a FED

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Amerikai elemzők egyöntetű véleménye szerint csalódást keltők a pénteken közölt augusztusi amerikai foglalkoztatási adatok, az elemzői közösség ezért arra számít, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szeptemberben nem kezdi meg a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási program leépítését.

Az újonnan létesült munkahelyek háromhavi átlaga mindössze 148 ezer, ami egyéves mélypont - mutatott rá Cary Leahey, a New York-i Decision Economics vezető tanácsadója. A Fed feltehetően kétszer is meggondolja, hogy ebben a hónapban csökkentse-e a kötvényvásárlást - tette hozzá. Most sokkal inkább az valószínűsíthető, hogy novemberben kezdődik az enyhítés - mondta egy másik New York-i elemző.

Idén március óta havonta átlagosan 160 ezer 330 új munkahely létesült az Egyesült Államokban. A Fed néhány illetékese korábban úgy nyilatkozott, szívesebben látnának egy havi 200 ezerhez közelítő adatot, mielőtt elkezdik visszafogni a kötvényvásárlásokat.

Az adatok hatására gyengült a dollár az euróval és a japán jennel szemben is, és a befektetők elkezdtek áramlani a biztonságosnak tartott eszközök felé: az arany árfolyama hirtelen csaknem 2 százalékot erősödve elérte az unciánkénti 1392,46 dollárt, és nőtt a tízéves amerikai államkötvények hozama is.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Amerikai agrártermékeket vásárolna Kína »