Elemzők: lassan stabilizálódik az építőipar

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Bár az építőipari termelés júliusi növekedése kellemes meglepetést okozott, az MTI által megkérdezett szakértők szerint az ágazat teljesítménye továbbra is alacsony, és még mindig hiányoznak a magánmegrendelések.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az építőipari termelés volumene júliusban 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit kiigazítatlan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint egyaránt. A növekedés részben a rendkívül alacsony előző évi termelés, részben néhány útépítési, vasút-felújítási munka, valamint közműépítések következménye. Az előző havihoz mérten júliusban 8,6 százalékkal nőtt a szezonálisan kiigazított építőipari termelés. Az év első hét hónapjában viszont 7,3 százalékkal esett vissza az építőipar teljesítménye 2011 azonos időszakához képest.

Koji László, az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke szerint ellentmondásos az építőipar júliusi teljesítménye.

A szakember az MTI-nek kifejtette: továbbra is rendkívül alacsony bázison mozog az ágazat teljesítménye, 2006 óta az építőipar piacának a 44 százalékát veszítette el. Az ágazat egészét tekintve továbbra is jelentős a teljesítménycsökkenés annak ellenére, hogy az egyéb létesítmények területén júliusban többletérték mutatkozott. Még mindig nem látszanak a magán- és a külföldi megrendelések, amelyek az ágazat egészét húzni tudnák - mutatott rá az ÉVOSZ alelnöke. A szakszövetség becslését támasztják alá az első hét hónap adatai is, mely szerint éves szinten 8-10 százalékos csökkenés lehet az idén - mondta Koji László.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője úgy vélekedett: az mindenképpen biztató, hogy a harmadik negyedévet megugrással kezdte az építőipar, de ettől még nem lehet trendfordulót várni. Főleg egyedi tételek húzták az építőipari termelést, a havi megugrás valószínűleg annak köszönhető, hogy júliusban átadták az M0-ás körgyűrű felújított déli szakaszát - fejtette ki az elemző.

Várakozása szerint az építőipari termelési index a következő hónapokban is volatilis lehet, de arra lehet számítani, hogy főleg az EU által finanszírozott nagy infrastrukturális és közösségi beruházások révén lassan stabilizálódik a helyzet. A vasútfelújítások várhatóan folyamatosak lesznek a közeljövőben, mert rengeteg ilyen jellegű szerződést kötöttek, és számos kommunális kivitelezés is elindult, például csatornázási munkák szerte az országban - tette hozzá. Suppan Gergely szerint leginkább a közösségi beruházások húzhatják az építőipart a közeljövőben, míg a magánszférában még egyáltalán nem látható fordulat.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A második becslés szerint sem rózsás a gazdaság helyzete »