Élénkült a belföldi turizmus

| forrás:
KSH
| olvasási idő: kb. 1 perc

2013. decemberben a belföldivendég-éjszakák száma (8,9%-kal) emelkedett, míg a külföldivendég-éjszakák száma enyhén nőtt (0,6%-kal) a bázisszinthez viszonyítva. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 8,8%-kal nőtt. Az év egészében a vendégforgalom 4,6%-kal javult - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Decemberben a külföldi vendégek 647 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma enyhén (0,5, illetve 0,6%-kal) nőtt 2012 azonos időszakához képest. A jelentősebb küldő országokból érkezők vendégforgalma változóan alakult. Míg a Németországból, az Ausztriából és az Egyesült Királyságból érkezők forgalma csökkent (3,7; 3,9 és 10%), addig az olasz, az orosz és a cseh vendégek által eltöltött éjszakák száma emelkedett (2,4; 20 és 9,8%,).

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – különböző főtevékenységű – vállalkozások a szálláshelyeken decemberben közvetlenül 28 ezer főt foglalkoztattak, ami 0,9%-kal haladta meg a múlt év decemberi értéket. 2013. december 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2188 volt, ezen belül 904 szálloda 52 ezer szobával, 856 panzió 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 428 volt.

Csak egy régió maradt ki

Decemberben a belföldi vendégek 658 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 6,6, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 8,9%-kal bővült az egy évvel ezelőttihez hasonlítva. A belföldivendég-forgalom – a nyugat-dunántúli turisztikai régió kivételével – az összes régióban nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 80%-át fogadó szállodáiban a vendégéjszakák számában 7,7%-os növekedés mutatkozott az előző év decemberéhez képest.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 40%-os volt, ami 1,1 százalékponttal több a 2012. évinél. A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 57%-os, a négycsillagos és a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága 45%-os volt.

Növekedő árbevételt jelentettek

Decemberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 610 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 6200 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 8,8%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Összesen 21 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 11 milliárd forint. A vendéglátásból 5,6 milliárd forint folyt be, 203 millióval több, mint 2012. decemberben. A forint/euró havi átlagárfolyama 301 forint volt, 16 forinttal gyengébb a 2012. decemberinél.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján decemberben 1547 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év utolsó hónapjában 1,1 milliárd forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a 2012. decemberben beváltott üdülési csekk, valamint a SZÉP-kártya együttes forgalmával, ez 11%-os növekedést jelentett.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Piszkosul lemaradt az építőipar az elmúlt évhez képest »