Elértük a teljes foglalkoztatottságot?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A foglalkoztatás erősen megközelítette az adott körülmények között elérhető felső határát és további növekedése csak egyre lassabb lehet - állapították meg a piaci elemzők a KSH szerdán kiadott munkaerő-piaci adatai láttán. A munkanélküliség hasonlóképpen nehezen csökkenthető tovább, a gazdaság gyakorlatilag elérte a teljes foglalkoztatás állapotát.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint 2017. december-2018. februári időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 441 ezer volt, 70 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 129 ezerrel nőtt, a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 40 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké 20 ezerrel csökkent.

A munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 25 ezerrel, 178 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 3,8 százalékra csökkent.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Kiugró eredmény

Horváth András, a Takarékbank elemzője kommentárjában azt emelte ki, hogy az előző 3 havi átlaghoz képest 5 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami kiugróan jó eredménynek számít és jelzi a kiemelkedően erős elsődleges munkaerőpiacot, mivel ebben az időszakban szezonális hatások miatt többnyire csökkenni szokott a létszám.

A foglalkoztatás bővülésének lassulása arra utal, hogy egyre kevesebb a szakképzett, aktívan bevonható potenciális munkavállaló a magyar munkaerőpiacon és kezdi elérni a csúcsát a foglalkoztatottság a munkaerő jelenlegi képzettségi szintjén.

Van még tartalék

A munkaerőhiányról szóló folyamatos hírek ellenére a Takarékbank elemzője szerint a magyar gazdaság továbbra is közel 600 ezres munkaerő-tartalékkal rendelkezik a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számát tekintve, nyílt munkaerő-piaci megjelenésükhöz érdemi beavatkozások szükségesek.

A foglalkoztatottak száma 1980-as évek óta először várhatóan a nyári hónapokban fogja átlépni a 4,5 milliót. A munkanélküliségi ráta a nyár végére várhatóan 3,3 százalékig süllyed, az éves átlag pedig 3,7 százalékos lehet. A szűkös munkaerő-kínálatból eredő további erőteljes reálbér növekedés pedig tovább ösztönzi a lakossági beruházásokat és a fogyasztást.

A munkaerő-éhség nem enyhül

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője is azt állapította meg, hogy a munkaerőpiac összességben tovább javul, a javulás mértéke azonban trendszerűen csökken, ahogy fokozatosan közelít a teljes foglalkoztatás.

A vállalatok munkaerő-éhsége nem látszik enyhülni, vagyis a munkaerőhiány egyre csak erősödik. Az idei év végén a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék körül alakulhat, ami nagyjából 10 százalékos nettó béremelkedéssel párosulhat.

Továbbra is feszes a munkaerőpiac

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője szerint az adatok - a felfelé ívelő hazai konjunktúrával  összhangban - továbbra is a munkaerőpiac feszességét jelzik.

Az idei évben várhatóan 3,8-3,9 százalék körül alakulhat átlagosan a munkanélküliségi ráta, azaz további jelentős csökkenés nem várható. A munkapiac eljutott a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság állapotába.

Az alacsony munkanélküliségi ráta és az idén is folytatódó bérkiáramlás azt sugallja, hogy az idei évi gazdasági növekedésnek továbbra is meghatározó tényezője lesz a belső kereslet. A GDP 2018-ban 3,7 százalékkal bővülhet. A gyors bérkiáramlás pedig előbb vagy utóbb az inflációt is gyorsíthatja, ami így az elkövetkező hónapokban lassan közelíthet az MNB 3 százalékos középtávú céljához.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Burús jövőt lát a gazdaság előtt a horvát jegybank »