Eljöhet a feltörekvő gazdaságok ideje

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint régen tapasztalt erőteljes növekedési lendülettel kezdi a jövő évet a globális feltörekvő térség.

Rég látott növekedési ütem

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági kutatóműhelye, az Oxford Economics makrogazdasági elemzői a várható jövő évi folyamatokról összeállított, pénteken ismertetett tanulmányukban közölték, hogy a feltörekvő piaci régió gazdaságaiban jövőre és 2019-ben egyaránt 4,7 százalékos átlagos növekedést várnak az idei évre általuk valószínűsített 4,4 százalékos növekedés után.

A ház szerint a globális feltörekvő országcsoport együttes növekedési üteme a csaknem tíz évvel ezelőtti pénzügyi válság óta nem haladta meg ilyen mértékben a magasan fejlett ipari gazdaságokét.

Az Oxford Ecomnomics nem tér ki külön a fejlett ipari térség várható növekedési ütemére. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett éves előrejelzésében azonban közölte, hogy a világgazdasági szintű GDP-érték 80 százalékát előállító G20-csoport legnagyobb fejlett gazdasági erőcentrumaiban az idén, jövőre és 2019-ben is 2 százalékos növekedést valószínűsít.

Növekvőben, de...

A Moody's a G20-csoport feltörekvő gazdaságaiban jövőre 5,4 százalékos átlagos növekedéssel számol a 2017-re becsült 5 százalékos GDP-bővülés után.

A Moody's elemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a geopolitikai kockázatokat, különösen a koreai konfliktust, az amerikai kereskedelmi politika nem egyértelmű irányvonalát és a befektetési eszközök jelentősebb árfolyamzuhanásának potenciálját tartják továbbra is a globális növekedési kilátásokat terhelő legnagyobb ismert kockázatnak.

Az Oxford Economics londoni elemzői azonban pénteki globális előrejelzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a feltörekvő gazdaságok növekedési kilátásait terhelő relatív egyedi kockázatok csökkentek, különös tekintettel a fejlett ipari térségben azonosítható kockázatokra. A ház ez utóbbiak közé sorolta Donald Trump győzelmét a tavalyi amerikai elnökválasztáson, a brit EU-tagság megszűnési folyamatát, valamint az Európában érzékelt "populista nyomást".

Az Oxford Economics tanulmánya szerint mindazonáltal a Trump-elnökséghez kapcsolódó kezdeti félelmek elenyésztek, és enyhültek a kereskedelmi protekcionizmus térnyeréséhez kötődő aggályok is. A cég szerint mindez szintén hozzájárult a globális feltörekvő térség növekedési kilátásainak javulásához.

Jobb a helyzet

Az Oxford Ecomomics londoni elemzői szerint a felzárkózó régió gazdaságai most sokkal jobb állapotban vannak az amerikai monetáris politika szigorításának átvészeléséhez, mint 2013-ban, amikor az amerikai jegybanki feladatokat ellátó Federal Reserve enyhítési ciklusának leépítéséről szóló első hírek komoly piaci megrázkódtatást okoztak a feltörekvő piacokon.

A ház szerint a feltörekvő régió külső fizetési pozíciói ezúttal erőteljesek, devizatartalékaik magasabbak, és a fejlett ipari gazdaságokhoz mért reálkamat-különbözetük is szélesebb.

Az Oxford Economics alapeseti előrejelzési forgatókönyve az, hogy a Fed az idén még egy, 2018-ban összesen két kamatemelést hajt végre. A cég londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy ezt a Fed-kamatpályát a piacok már teljes mértékben beárazták.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Továbbra is 60 ezer ember hiányzik az építőiparból »

ALTEO 695 (2,21 ) ALTERA 800 (0,63 ) APPENINN 597 (-1,32 ) EMASZ 25000 (-1,57 ) ENEFI 200 (4,17 ) ESTMEDIA 124 (2,48 ) FUTURAQUA 57 (3,27 ) GSPARK 3430 (0,88 ) MASTERPLAST 635 (0,79 ) MOL 2660 (2,07 ) MTELEKOM 411 (-0,72 ) NORDTELEKOM 44 (0,69 ) OPUS 699 (-0,57 ) OTP 9910 (0,61 ) RABA 1385 (1,47 ) RICHTER 5270 (1,05 )