Eljött a kamatemelések ideje

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az irányadó 0,5 százalékos brit jegybanki alapkamat mielőbbi emelését sürgette a Bank Of England (BoE) kilencfős monetáris tanácsának egyik tagja.

Nem kéne várni

A The Daily Telegraph című napilap hétfői számában megjelent írásában Kristin Forbes úgy fogalmazott, ha túl sokáig várnak a kamatemeléssel, az árthat a brit gazdaságnak. Az ismert amerikai közgazdász szerint a kamatemelés hatásai egy-két év alatt fejtik ki teljesen a hatásukat, így már "jóval az előtt" szükség lenne rá, hogy az infláció mértéke eléri a jegybank számára előírt 2 százalékot.

A brit fogyasztói árindex hónapok óta nulla körüli. Szakértők szerint Kristin Forbes állásfoglalása azt sugallja, hogy a kamatemelésre a sokak által most valószínűsítet 2016-os időpontnál hamarabb sor kerülhet.

"Ha túl sokáig várunk, azzal alááshatjuk a gazdaságot, különösen, ha aztán gyorsabban kell növelni a kamatot az előzetesen várt fokozatos emelés helyett" - írta.

Alacsony marad az infláció

A közgazdász, aki tavaly júliusban lett a monetáris tanács tagja, hozzátette, hogy a mostani rekordalacsony alapkamat torzulásokhoz vezethet a gazdaságban. Kristin Forbes ugyanakkor megjegyezte, hogy a font továbbra is erős árfolyama és az energia- és a fogyasztói árak közelmúltbeli csökkenése továbbra is alacsonyan fogja tartani a inflációt, ez pedig hagy még egy kis időt a monetáris tanácsnak. "Addig nem kell cselekedni, amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy az infláció újra közelíteni nem kezd a várt 2 százalék felé" - fogalmazott.

Mások is emelnének

Múlt héten a monetáris tanács egy másik tagja, David Miles arról beszélt, a testületen belül megfogalmazódtak olyan vélemények, hogy a kamatemelést már most el kellene kezdeni. Mark Carney, a Bank of England kormányzója is úgy fogalmazott, hogy a közeleg a kamatemelés ideje. A monetáris tanács a hónap elején úgy döntött, hogy továbbra is 0,5 százalékon tartja az alapkamatot, de idén először nem egyhangú döntés született erről, 8-1 arányban szavaztak. Ian McCafferty volt az, aki már most a kamatemelést támogatta. Mark Carney hangsúlyozta, hogy ha elkezdődik, a kamatemelést kisebb lépésekben fogják végrehajtani.

A Bank of England - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja - 2009 márciusa óta tartja 0,50 százalékon alapkamatát. Ez abszolút mélységi rekord: a bank alapítása, 1694 és a 0,50 százalékos alapkamat elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Továbbra is marad a rekordmély brit alapkamat »